Reklame


Srpski premijer kaže da Beograd želi da postigne sporazum sa Prištinom, ali da je Srbiji ponuđena samo kapitulacija na koju ne može da pristane.
"Ne možemo da potpišemo kapitulaciju. Mom kolegi francuskom premijeru Žan-Marku Erou sam predočio da je dijalog s Prištinom bio takav da je samo nedostajao vagon u kojem bismo potpisali kapitulaciju. Pregovori su doveli do potpune farse. Govorilo se da će nam ponuditi široku autonomiju za Srbe unutar Kosova. Od toga nema ništa. Srbima se nudi mnogo manje od onoga što ima bilo koji grad u Francuskoj ", rekao je Dačić za "Večernje novosti".

Pominjanje voza je za francuskog kolegu veoma jasna aluzija jer se radi o vagonu u Kompjenu gde su prvo Nemci potpisali kapitulaciju u Prvom svetskom ratu, a zatim je Adolf Hitler na isto mesto "dovukao" francuske generale prilikom kapitulacije Francuske 1940. u Drugom svetskom ratu. 


Dačić je naveo da su moguće samo neke male korekcije onoga o čemu je bilo reči u Briselu i da pregovora u suštini više neće biti.

Ponovio je da se govorilo da će Srbima na pregovorima biti ponuđena široka autonomija unutar Kosova, ali da od toga nema ništa i da se Srbima nudi mnogo manje od onoga što ima bilo koji grad u Francuskoj.

Dačić je naveo da visoka predstavnica EU za spoljnu politiku Ketrin Ešton mora da 10. aprila uđe u proceduru podnošenja svog izvestaja.

"To, praktično, znači da do tada treba da se izjasnimo da li prihvatamo ili ne", rekao je Dačić.

Upitan o verovatnoći da do 10. aprila bude postignut sporazum sa Prištinom, Dačić je odgovorio da bi za Srbiju i njenu budućnost bilo dobro da dogovor bude postignut.

"Važno je iskoristiti pozitivan momenat za otvaranje perspektiva. Odbijanje nam ništa ne donosi u dugoročnom smislu jer, kao što sam rekao, sledeći predlog sigurno neće biti ništa bolji. Ali, opet, da biste nešto prihvatili, morate da imate šta da prihvatite. U ovom trenutku, nama se, doslovno ne da šansa da nešto prihvatimo", rekao je Dačić.

Premijer Srbije je objasnio da se "ništa" ne može prihvatiti.

"Nešto' bi se moglo prihvatiti. Ako dođemo do tog 'nešto', mogli bi da ga prihvatimo. Zato će u narednim danima zaista biti veoma važno dobro promisliti. Narod treba da bude svestan težine situacije u kojoj se nalazimo", rekao je Dačić.

Premijer je ponovio da Srbija sada ima rok do utorka da se izjasni o ponuđenom predlogu i da dijalog više nema o čemu da se vodi, jer prištinska strana neće da pomeri svoje stavove.

"Trudimo se, želimo da dođe do dogovora. Uložio sam veliki napor. Osam puta sam se sretao s Hašimom Tačijem. Urađeno je mnogo. Šteta je da se sve to baci. Nažalost, ceo tok pregovora je uslovljen i dinamikom dobijanja datuma za početak pregovora za članstvo u EU".

"Ponuđeno je da se formira Zajednica srpskih opština, ali koja ne bi imala izvršna ovlašćenja, već ona koja imaju opštine, odnosno lokalne samouprave na Kosovu. Želeli smo kompromis. Tražili smo da Srbi, bar, imaju regionalnog komandanta policije. Onda su oni, navodno, napravili veliki kompromis. Pristali su da taj regionalni komandant bude za četiri opštine. Ali, tu četvrtu opštinu ne smatraju severnom, nego celom Kosovskom Mitrovicom! To praktično znači da bi odnos stanovništva bio 65:35 odsto za Albance. Smatrali smo da nas neko pravi ludim i da se zafrkava s nama", naveo je Dačić.

"Tražili smo da Apelacioni sud bude u severnom delu Kosovske Mitrovice. Ni to nisu prihvatili, već su predložili da postoje nekakvi sudovi-paneli, koji bi bili šetajućeg karaktera, što znači da bi svoja zasedanja samo mogli da obavljaju i u severnom delu. Tražili smo i da neka nova vojska Kosova neće moći da dolazi na sever. Na to je Tači rekao da ne može da priča o nečemu što ne postoji, a da o tome vidimo s NATO!", rekao je Dacić.

U principu, naveo je on, mi bismo razgovarali s NATO, "ali oni neće da garantuju da vojska ne dolazi, nego objašnjavaju da će to biti nekakva nova vojska, u kojoj će biti novi ljudi, koji će biti korektni prema Srbima i da, eto, neće biti loši".

"Kad sve to sakupimo, zaista ne znam s čim bismo izašli pred naš narod da bismo rekli da smo nešto dobili. Zato, uopšte nemam iluziju. Ako bi se potpisao nekakav sporazum, on ne bi mogao da se brani s aspekta da je dobar. Jedino opravdanje zašto bi mogao da bude prihvaćen jeste da bi se reklo da moramo i da nemamo drugog izlaza" rekao je premijer.

Dačić je naglasio da su svi u državnom vrhu protiv ovakvog sporazuma koji nam se nudi i da su jedinstveni oko toga.

"Možemo da prihvatimo samo pod uslovom i u slučaju da procenimo da bi odbijanje ovakvog sporazuma, koji bih pre nazvao nametnutim predlogom, bilo katastrofalno po zemlju. Ne samo za zaustavljanje evropskih integracija u naredne dve godine, nego i u smislu ekonomskog razvoja, novih pritisaka, ne samo političkih, nego, verovatno, i podrške nekim daljim secesionističkim pokretima i snagama unutar Srbije", kazao je Dačić.

"Nažalost, danas nemamo nijednu ruku koja bi nam bila pružena sa zapada. Apsolutno nema nikavog načina da sve ono za šta se zalažemo dopre do svesti onih koji danas odlučuju o EU i o najvažnijim političkim procesima u Evropi".

Prema njegovim rečima, naši prijatelji s istoka su trenutno udaljeni od ovog političkog procesa, a "na to je pristala prethodna vlast, time što je u Generalnoj skupštini UN podnela rezoluciju da EU posreduje u ovim pregovorima".

"Svaki sledeći predlog će, verovatno, biti još gori. Postoji i opasnost, a to je Tači već rekao, da će samo Kosovo da pokuša da integriše sever. Kad to prevedemo na običan jezik, znači da mogu da se očekuju pritisci, pa, čak i primena sile u određenim situacijama, što može da izazove veliku regionalnu nestabilnost", ukazao je Dačić.

"Odbijanje nam ništa ne donosi u dugoročnom smislu jer, kao što sam rekao, sledeći predlog sigurno neće biti ništa bolji. Ali, opet, da biste nešto prihvatili, morate da imate šta da prihvatite. U ovom trenutku, nama se, doslovno ne da šansa da nešto prihvatimo. 'Ništa' se ne može prihvatiti. 'Nešto' bi se moglo prihvatiti. Ako dođemo do tog 'nešto', mogli bi da ga prihvatitimo. Zato će u narednim danima zaista biti veoma važno dobro promisliti. Narod treba da bude svestan težine situacije u kojoj se nalazimo", kazao je premijer.

(MONDO, foto: Bundesarhiv)

0 коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.