Reklame


Svetu predstoje decenije turbulentnih vremenskih prilika, čak i ako se preduzme drastična akcija za hvatanje su koštac s klimatskim promenama, saopštio je pofesor Ser Džon Bedington, glavni naučni savetnik britanske vlade, u svom poslednjem dramatičnom upozorenju u okviru priprema za podnošenje ostavke.
Profesor Bedington iznosi svoje upozorenje 
Prema rečima profesora Bedingtona, vremenska inercija sistema klime znači da će gasovi staklene bašte koji su se u atmosferi nagomilali danas, vremenske prilike sa kojima se suočavamo određivati i u narednih 25 godina.

Klimatske promene o kojima je reč več se ispoljavaju, u vidu ogromnih i naglih promena vremena. Prema profesorovim rečima, to jasno ilustruje i stanje u Britaniji, koja je tokom prošle godine doživela i sušu i ekstremne količine padavina.

Renomirani naučnik tvrdi da neuspeh međunarodne zajednice da utvrdi ciljne vrednosti za ograničavanje emisije CO2 znači da se problemi gomilaju za budućnost.


- Možda kroz nekoliko godina i postignu sporazum, i možda počnu da smanjuju emisiju gasova staklene bašte. Ali njihova koncentracija i dalje raste, a ako bude počela da se smanjuje, još 25 godina od tog trenutka vreme i klima neće biti bolji.

Ser Džon Bedington tvrdi da će svet sa povećanjem broja stanovnika imati ogromnih problema sa hranom, vodom i obezbeđivanjem energije, a da će svi ti problemi biti još veći zbog klimatskih promena.

Najhladniji mart u poslednjih 50 godina
 

Arktik se zagreva brže od drugih delova sveta, što potvrđuje predviđanja naučnika  

On priznaje da je u analizi klimatskih promena bilo izvesnih “nepreciznosti” ali i naglašava da postoje jasni dokazi da se sve odvija na način na koji model klime to nagoveštava.
- Arktik se, recimo, zagreva mnogo brže od drugih delova sveta, baš kao što su naučnici koji se bave klimom predvideli - konstatuje Bedington.

Bedington svoje primedbe iznosi u trenutku dok se Britanija suočava sa najhladnijim martom u proteklih 50 godina, pri čemu su mnoge kuće u zemlji zavejane i bez struje, a putevi neprohodni.

Njegovo mesto na položaju glavnog naučnog savetnika vlade Velike Britnaije od 1. aprila će zauzeti Ser Mark Velport, dosadašnji direktor “Velkam Trusta”, privatno finasirane naučno-istraživačke organizacije.

0 коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.