Reklame


Holivudske zvezde i osvedočeni i poštovaoci Uga Čavesa javno su izrazili žaljenje zbog njegove smrti opisujući ga kao "velikog heroja" i "šampiona siromašnih".

Šon Pen
Šon Pen | Foto: Reuters
Glumac Šon Pen, koji je upoznao Čavesa 2007. godine u Venecueli, žali zbog toga što pokojni predsednik Venecuele nije uživao zasluženo poštovanje u SAD.
- Građani SAD su izgubili prijatelja za koga nisu ni znali da ga imaju. A siromašni ljudi širom sveta su izgubili šampiona - istakao je on u izjavi za "Holivud reporter".
- Izgubio sam prijatelja, bio sam blagosloven što sam ga imao. Moje misli su sa porodicom predsednika Čavesa i narodom Venecuele - dodao je Pen.
Reditelj Oliver Stoun, koji je u dokumentarcu "Južno od granice" ovekovečio Čavesovo predsedavanje i uspehe političara levice širom Južne Amerike 2009. godine, rekao je da će lider Venecuele biti upamćen u istoriji kao šampion siromašnih.
- Prijatelju moj, počivaj u miru koji si zaslužio - poručio je Stoun.
Za Čavezovu smrt njegovi sunarodnici krive SAD...
Ugo Čavez | Foto: AP
Javni izraz saučešća uputio je i Majkl Mur, autor filma "Farenhajt 9/11", koji je upoznao Čavesa na filmskom festivalu u Veneciji 2009. godine.
- Ugo Čaves je rekao da nafta pripada narodu. On je koristio naftu po ceni od dva dolara da eliminiše 75 odsto ekstremnog siromaštva, obezbedi slobodnu zdravstvenu zaštitu i školovanje za sve. To ga je učinilo opasnim. SAD su odobrile puč protiv njega iako je on demokratski izabran predsednik - napisao je on na svom Tviter nalogu.
Mur je još dodao: "Pre nego što su nas poveli u rat u Iraku, američki mediji su bili zauzeti navijanjem za zbacivanje Čavesa. Americi su 54 zemlje širom sveta dozvolile da hapsi i muči osumnjičene za terorizam. Zahvaljujući Čavesu, Latinska Amerika je bila jedina koja je rekla ne", preneo je britanski "Gardijan".
Čaves je u utorak preminuo u 58. godini u vojnoj bolnici u Karakasu, posle dvogodišnje borbe sa rakom.
Na čelu Venecuele bio je 14 godina i bio je prvi u nizu levičarskih lidera koji su došli na vlast u Latinskoj Americi u poslednjoj deceniji.

0 коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.