Reklame


Revolucionarni materijal: Grafen menja svet
Materijal napravljen od grafita najtanji je na svetu, 100 puta jači od čelika, skoro proziran, a primenu će imati u skoro svim sferama života

Grafen, najsavršeniji materijal današnjice, koji su napravila dvojica ruskih nobelovaca Andrej Gejm i Kostja Novoselov, promeniće svet. On je najtanji, ali ujedno i najsnažniji materijal koji je nauka otkrila. Procenjuje se da je oko 100 puta jači od čelika, odličan je provodnik struje, rastegljiv je, skoro proziran, kroz njega toplota prolazi bolje nego kroz ijedan drugi materijal na svetu, ne propušta gasove, pa čak ni najmanje atome helijuma, ali ipak propušta vodenu paru.

Gejm i Novoselov sa britanskog Univerziteta u Mančesteru grafen su otkrili sasvim slučajno. Naime, oni su istraživali grafit i njegovu sposobnost da sprovodi električnu energiju, a onda odlučili da se malo poigraju sa tim materijalom. Želeli su da vide da li mogu pomoću klasične lepljive trake od grafita da naprave tanke trakice. Koristili su lepljivu traku da njom ljušte slojeve sa komada grafita, sve dok nisu uspeli da od njega odvoje toliko tanak sloj, koji je bio debljine svega nekoliko atoma. Ponovnim lepljenjima trake na njega konačno su došli do materijala koji je debljine jednog atoma, a koji je pokazao zapanjujuće mogućnosti.

 


Tako su naučnici neplanirano došli do grafena, dvodimenzionalnog kristala koji je sačinjen od čistog grafita, a taj pronalazak doneo im je i Nobelovu nagradu za fiziku 2010.

- Zbog ovog pronalaska bili bismo oduševljeni čak i da grafen nema takve karakteristike, jer je on prvi materijal na svetu koji je dvodimenzionalan. U početku nismo znali da li će biti stabilan na vazduhu, ali kada smo utvrdili da jeste, jasno nam je šta sve s njim sad možemo da uradimo - rekao je Novoselov.

0 коментара:

Постави коментар