Reklame


Srbija je raspisala Interpolovu poternicu za Muratom Šabanovićem iz Višegrada, ratnim komandantom Drugog bataljona Prve podrinjske brigade Armije Republike BiH i jednim od organizatora otpora u BiH.
Šabanovića javnost pamti po dramatičnoj situaciji u Višegradu kada je u aprilu 1992. godine preko televizije generalu Jugoslovenske narodne armije (JNA) Milutinu Kukanjcu pretio da će dići u vazduh branu na Drini i da će "poplaviti sve do Beograda".

Raspisivanje poternice za hapšenje Šabanovića je za tursku agenciju Anadolija potvrdio njegov advokat Damir Alagić, prenose sarajevski mediji.

Alagić je rekao da je informaciju o raspisivanju Interpolove poternice potvrdila i Federalna uprava policije (FUP) u Sarajevu. Poternicu je raspisao MUP Srbije za terorizam.

"Nemamo informacije o kojem navodnom delu je reč i iz koje godine. Ništa preciznije nemamo. Mi smo obavestili FUP da je Šabanović državljanin BiH i da ne može biti uhapšen po Interpolovoj poternici", kazao je Alagić za agenciju Anadolija.

Advokat poternicu tumači kao "nastavak pritiska na pripadnike Armije BiH koji su učestvovali u odbrani BiH i života svih njenih građana".

(Beta)

0 коментара:

Постави коментар