Reklame


Severna Koreja je rano jutros saopštila da ulazi u "stanje rata" sa Južnom Korejom, što je još jedna u nizu eskalacija oštre retorike prema Seulu i SAD otkad je Pjongjang dopao pod međunarodne sankcije zbog odbijanja da prekine sa nuklearnim testovima.
Vojska Severne Koreje je od petka u stanju najviše pripravnosti
"Od sada, relacije između severa i juga ulaze u ratno stanje i sve teme koje se pritom budu pojavljivale biće rešavane u skladu s tim", piše u saopštenju koje je prenela severnokorejska zvanična agencija KCNA.

KCNA je navela da su saopštenje zajednički izdale vlada Severne Koreje, vladajuća partija i druge organizacije.

Severna Koreja skoro svakodnevno preti napadima na južnokorejske i američke vojne baze od početka marta, kada su armije SAD i Južne Koreje započele vojne vežbe i podigle stanje pripravnosti na najviši nivo. S druge strane, osiromašeni sever nije zatvorio zajedničku industrijsku zonu u koju svakog dana na stotine vozila i radnika sa juga dolazi preko utvrđene granice.

Zanimljivo je da je saopštenje Severne Koreje došlo samo nekoliko sati nakon što je Aleksandar Veršbou, zamenik generalnog sekretara NATO, izjavio da je "sa mladim i neiskusnim liderom (Severne Koreje) Kim Džong Unom nerazumno isključiti mogućnost ratnog sukoba na Korejskom poluostrvu".

"U prvom napadu biće raznete američke baze" 

Američki bombardera B-2 u preletu Korejskog poluostrva
Severna Koreja je upozorila da će odgovoriti na sve provokacije SAD i Južne Koreje "bez upozorenja".

"U prvom napadu revolucionarnih oružanih snaga Severne Koreje biće raznete američke baze", navodi se u saopštenju koje je prenela KCNA.

Severnokorejski lider izjavio je juče da je vreme da Pjongjang "izmiri račune sa američkim imperijalistima", ako odgovor na vežbe američkih bombardera iznad Korejskog poluostrva.

Dva američka bombardera B-2 stelt tehnologije, koji mogu da nose i konvencionalno i nuklearno oružje, u četvrtak su preleteli Korejsko poluostrvo u okviru vojne vežbe.

Na centralnom trgu u Pjongjangu, u četvrtak uveče su se desetine hiljade Severnokorejaca okupilo na 90-minutinom mitingu podrške svom lideru, uzvikujući "Smrt američkim imperijalistima". Oštre poruke upućene su i Južnoj Koreji sa trga, gde su bili istaknuti natpisi "Rastrgnimo marionetskog izdajnika na smrt".

Vojna parada u Pjongjangu
Korejski rat, koji je vođen od 1950. do 1953, završen je primirjem, a ne mirovnim sporazumom, što je ostavilo Korejsko poluostrvo tehnički i dalje u ratnom stanju. Severna Koreja je početkom marta saopštila da će poništiti prekid vatre iz 1953, kojim je okončan Korejski rat.

Prva reagovanja u Seulu i Vašingtonu ukazuju da je malo verovatno da će Severna Koreja početi sa ratnim operacijama i da je radikalna retorika pre svega posledica unutrašnjih problema.

Stručnjaci smatraju da Pjongjang ne poseduje nuklearne rakete koje bi mogle da pogode SAD, ali postoji opasnost od lokalizovanog konflikta, na primer na Žutom moru, koji bi mogao da se proširi na kopno. Pjongjang tvrdi da je postojanje američkog nuklearnog arsenala opravdanje za severnokorejski nuklearni program, odnosno da nuklearni kapaciteti SAD predstavljaju pretnju Severnoj Koreji. 

0 коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.