Reklame


Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je sinoć po završetku sastanka državnog vrha Srbije i visoke predstavnice EU Ketrin Ešton da je Priština popustila i da će sporazum biti postignut 20. ili 28. marta.
Nikolić u Briselu: Priština popustila!
"Priština koja je do sada insistirala na tome da svako rešenje mora da se uklopi u njihove zakonske okvire, popustila je", izjavio je Nikolić novinarima posle sastanka srpskog državnog vrha sa šeficom evropske diplomatije Ketrin Ešton.

"Sporazum će biti potpisan ako ne 20, onda 28. marta", rekao je predsednik Srbije i ocenio da bi to moglo da bude podstrek za Evropsku uniju da Srbiji odredi datum za početak pregovora o pridruživanju.

Prema njegovim rečima, razgovor sa Eštonovom, iskren i konkretan, ticao se neophodnih izmena zakona koje su donele prištinske vlasti, ali i zakona Republike Srbije, kako bi se srpskoj zajedniciomogućila zaštita u skladu sa evropskim standardima.

"Nije bilo nikakvih dokumenata", precizirao je Nikolić, misleći na spekulacije da će Eštonova izneti non pejper.

Jedini dokument bio je, rekao je, Rezolucija narodne skupštine i papir naše vlade o dijalogu, rekao je Nikolić.

Državni vrh Sbije - predsednik, premijer i vicepremijer, Tomislav Nikolić, Ivica Dačić i Aleksandar Vučić, razgovarali su s Eštonovom tokom radne večere dva i po sata. 

Sastanak je zakazan na inicijativu Brisela, pošto je postalo izvesno da je dijalog Beograda i Prištine "zapeo" na pitanju ovlašćena zajednice srpskih opština. 

U okviru dijaloga predviđene su još dve runde razgovora Beograda i Prištine, 20. marta i 6. aprila, a 16. aprila Ketrin Ešton će izvestiti Savet ministara EU o rezultatima dijaloga i izneti preporuku da li Srbiji treba odobriti datum za pregovore sa EU.

0 коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.