Reklame


Islamska zajednica (IZ) u Srbiji muftije Muamera Zukorlića već godinama ne plaća struju i za to ne snosi nikakve sankcije. Trenutni dug Fakulteta za islamske studije, džamije i Mešihata IZ iznosi blizu pet miliona dinara, a novopazarska elektrodistribucija spremna je za svaki dogovor strahujući da Zukorlić priču ne prebaci na nacionalni nivo.
Poziva se na islam kad mu to odgovara: Muamer Zukorlić
Istu toleranciju prema muftiji pokazuju i druge državne institucije, budući da je, tvrde sagovornici “Blica”, sve što poseduje, od kuće do Univerziteta, praktično bez papira. Tako je Zukorlić, svestan da kao i uvek neće snositi nikakve sankcije, nedavno poručio “Elektrosrbiji” Kraljevo da neće da plaća kamatu na neizmirena dugovanja, jer je „kamata zabranjena muslimanima i islamskim institucijama“. Kako stvari sada stoje, kamata za 2012. biće mu sigurno otpisana, a o načinu isplate dugovanja još se pregovara.

Nije prvi put da se Islamska zajednica na čijem je čelu muftija Zukorlić nađe na listi neredovnih platiša za utrošenu električnu energiju. U aprilu prošle godine ustanove IZ dugovale su za struju približno 110.000 evra. Struja je tada nakratko isključena samo Fakultetu za islamske studije koji je dugovao čak sedam miliona dinara. Međutim, ubrzo nakon što su studenti fakulteta blokirali upravnu zgradu elektrodistribucije, struja je ponovo uključena i dogovoreno je da se dug plati u ratama.

- Kad god neko pokuša da reaguje, Zukorlić ga odmah optuži da je protiv islama i priču prebacuje na nacionalni nivo. Zato mu državne institucije tolerišu sve propuste i dugovanja. Međutim, on prvi ne poštuje pravila Islamske zajednice. Po islamskom zakonu treba da budeš revnostan građanin i poštuješ svoju zajednicu, a Zukorlić to krši izbegavajući da plaća račune. Prema tome, ne može se kriti iza islama da ne bi plaćao kamatu. Da je poštovao islam i redovno izmirivao svoje obaveze, do kamate ne bi ni došlo - kaže Aida Ćorović, direktorka NVO Urban-in iz Novog Pazara.

Dugovanja
Mešihat Islamske zajednice u Srbiji1.756.989,97
Džamije1.429.088,25
Fakultet za islamske studije1.789.113,22
* dugovanja u dinarima na dan 19. 2. 2013.

Elektrodistribucija nije jedina koja ne preduzima sankcije prema Zukorliću.

- Ni za šta što poseduje u Novom Pazaru Zukorlić nema papire. Od kuće u centru, koju je podigao bez dozvola, do Univerziteta koji radi bez akreditacije, a donosi mu veliki profit. Niko ga ne dira jer on odmah galami kako je to ugrožavanje prava Bošnjaka - tvrdi sagovornik “Blica” iz Novog Pazara koji želi da ostane anoniman.
Zukorlić je, prema njegovim rečima, i u politiku ušao kada je procenio da mu više položaj verskog vođe neće biti dovoljna zaštita u slučaju da država konačno odluči da naplati sva njegova dugovanja. Kada smo juče pozvali Muamera Zukorlića, osoba koja se javila rekla je da je u pitanju pogrešan broj.

- Postoji samo problem sa plaćanjem struje na Fakultetu za islamske studije, ostalo je regulisano. Fakultet radi u okviru zgrade za čije se vlasništvo spori s preduzećem “Uniprom”. Zahtevali smo od elektrodistribucije da se računi šalju na naše ime, inače od plaćanja nema ništa, a za dugovanja “Uniproma” ne odgovaramo - nezvanično su rekli u Mešihatu.

Fakultet za islamske studije radi u zgradi TP „Uniprom“, koje je privatizovano. Zgrada je i dalje sporna. Sud je zgradu vratio većinskom vlasniku ovog trgovinskog preduzeća, ali IZ u Srbiji tvrdi da je zgrada vakuf i da po tom osnovu polaže pravo na nju. Nekoliko naloga za iseljenje nije realizovano.

0 коментара:

Постави коментар