Reklame


Južno od Ibra nije ostao nijedan spomenik iz srpske istorije. – Uništene spomen česme, spomen ploče, uklonjene sve biste srpskih ličnosti, posečen bor cara Dušana u Nerodimlju, srušena zgrada ruskog konzulata u južnom delu K.Mitrovice...
Južno od Ibra nema više srpskih spomenika

           Albanski vandalizam na uništenju svega srpskog na Kosovu i Metohiji  nastavlja se pred očima čitave međunarodne zajednice  oličene u Kforu, UNMIK- u, Euleksu, OEBS-u  i drugima.    Albansko navodno zalaganje za multitničnost na Kosovu samo je deklarativno, u praksi Priština apsolutno ne želi da vidi ništa sa predznakom srpski.
          Od  dolaska UNMIK- a i Kfora,    polovinom 1999. godine, Albanci su južno od Ibra srušili i uklonili  sve srpske spomenike, spomen ploče, spomen česme  , biste  srpskih znamenitih ličnosti i druga srpska istorijska znamenja.
Srpska groblja na udaru albanskih vandalaSrpska groblja na udaru albanskih vandala
          Tako su  još 1999. godine u centra  Gnjilana srušili spomenik knezu Lazaru, iz Obilića spomenik Milošu Obiliću,   iz Prištine  su  takođe juna te godine srušili spomenike Vuku Karadžiću, Njegošu, Dositeju Obradoviću ... a ispred svih škola  srušene su biste  znamenitih srpskih pisaca.  
Etnocid
Od 1999. godine  do sada albanski vandali su na Kosovu i Metohiji  srušili i zapalili 155 crkava  i manastira  a četiri crkve  su u potpunosti izbrisane sa lica zemlje.
Takođe u ovom periodu  Albanci su na dve trećine teritorije Kosova i Metohiji, ukupna površina 10.886 km kvadratnih,  u potpunosti uništili sva srpska groblja i na njima porušili  više od 10.000 spomenika što do sada nikada  i nigde nije zabeleženo u Evropi.
Ispred sportskog centra ''Boro i Ramiz''  srušen  je spomenik narodnim herojima Bori Vukmiroviću i Ramizu Sadikuu. U  centru Uruševca srušen je i polomljen spomenik caru Urošu ispred  crkve  svetog Uroša..

         Koliko je osion albanski nacionalizam  govori i slučaj  više puta miniranog spomenika Bratstvu i jedinstvu u centru Prištine, pored Skupštine Kosova,  koji je danas u bodljikavoj žici. Albanski vandali su juna i jula 1999. godine pokušali i rušenje spomenika Kosovskim junacima na Gazimestanu ali osim manjeg oštećenja nije bilo veće štete na monumentu srpske istorije.
Srušeni spomenik Petru Petroviću NjegošuSrušeni spomenik Petru Petroviću Njegošu
        Albanci su iz centra Gnjilana na  sam Vidovdan 2009. godine srušili gradsku  spomen česmu posvećeno caru Lazaru. Tako su  građani Gnjilana ostali bez    vode sa česme  u centru grada.         Pravi zločin prema srpskoj istoriji,  ali i prirodi uopšte, albanski vandali su počinili  juna 1999. godine  kada su posekli  bor cara Dušana u Nerodimlju kod Uroševca koga je tu lično zasadio tadašnji  car Srba, Grka i Arbanasa Dušan Silni 1336. godine. Gorostasni, 30 metara visok  bor je bio  pod zaštitom  države kao spomenik prirode ali je na svoj  663 rođendanposečen.  
        Albanci su srušili i spomenik ruskom konzulu Nikolaju Ščerbinu u južnom, albanskom delu Kosovske MitroviceŠčerbina je ubijen početkom 1903. godine u južnom delu K.Mitrovice od  strane Albanaca.  Da bi iskorenili I sve rusko  iz ovog dela grada, Albanci su u potpunosti srušili2002. godine  i nekadašnju zgradu ruskog konzulata u  južnom delu  podeljenog grada na Ibru     
Srušeni spomenik Vuku KaradžićuSrušeni spomenik Vuku Karadžiću

0 коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.