Reklame


Pomahnitali napadač usmrtio je četvoro ljudi i ranio drugih osmoro u napadu u gradu Korli na kineskoj granici sa centralnom Azijom, pre nego što su ga uhapsile vlasti, objavili su u petak lokalni stanovnici i zvaničnici.
Korla, grad u oblasti Sinđijang u kojem se desio napad
Samo nekoliko detalja je bilo dostupno vezano za napad u zapadnoj oblasti Sinđijang (Xinjiang), a motiv nije odmah bio jasan, preneo je danas AP.

Neki lokalni stanovnici su ga, na primer, opisali kao posledicu kockarske svađe, a postoje i teze da se radi o etničkom napadu.
 
Vlasti su saopštile da ne mogu da potvrde nacionalnost žrtava i navodnog napadača, kao i da policija traga kako bi utvrdila da li je bilo nekih saučesnika.

Na kineskim sajtovima mogu se pročitati komentari da je napad etnički motivisan i da ga je izveo pripadnik zajednice Ujgura protiv članova većinske kineske Han zajednice.

Oblast Sinđijang na granici Kine i Centralne Azije
Ova oblast poznata je po sukobima Ujgura sa kineskim vlastima, a komentatori ocenjuju da čak i incidenti koji nisu etnički motivisani mogu dovesti do dodatne destabilizacije regije poznate po proizvodnji nafte.

Jedan svedok rekao je kineskim medijima da je napadač počeo da nasumično nasrće na ljude nakon što izgubio novac u kladionici. Svedok je odbio da navede etničku pripadnost napadača, "zbog osetljivosti tematike".

U sukobima Ujgura i Kineza 2009. godine poginulo je oko 200 ljudi.

0 коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.