Reklame


Odvajkada je poznato da je jabuka izvanredno voće koje sadrži niz vrednih sastojaka kao što su vitamini, minerali, prirodni šećer i voćne kiseline koje su neophodne za pravilno funkcionisanje ljudskog organizma. Bez jabuke se ne može zamisliti pravilna i izbalansirana ishrana, ali odakle su jabuke koje kupujemo u prodavnicama?

Kako ih razlikovati: Koliko zapravo znamo o jabukama koje jedemo svaki dan?
Najpoznatije jabuke koje u Srbiji mogu da se kupe su: crveni delišes, zlatni delišes, greni smit, ajdared, jonagold, jonagored, gloster, mucu a u posednjih pet godina pojavile su se i novije sorte poput sorti gala i breburn, dok od prošle godine na našem tržištu se mogu naći i nove klupske jabuke Modi, Kiku i Pink Lady.


- Po pitanju proizvodnje jabuka u Srbiji se i dalje najviše proizvodi stara sorta ajdared dok se poslednjih godina raste proizvodnja novijih sorti koje imaju sve veću tražnju. Od svih navedenih jabuka ni jedna ne vodi poreklo iz Srbije već su to inostrane sorte koje se dugi niz godina proizvode kod nas - kaže Julka Toskić, direktor stručne službe Delta Agrara.

Stare domaće sorte poput Budimke, Petrovače su prisutne na malim površinama i njihova upotreba je uglavnom vezana za pravljenje pita i kolača zbog svoje arome.

U Srbiji se godišnje proizvede nešto više od 200.000 tona jabuka što bi generalno bilo dovoljno za podmirenje potreba domaćeg tržišta, ali je zbog stare tehnologije gajenja više od polovine čini industrijska jabuka koja kao takva nije atraktivna za prodaju u domaćim maloprodajnim lancima, pa se zato jabuke uvoze.

 

JABUKE NAM STIŽU IZ: 
Austrije, Italije, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Nemačke, Holandije, Grčke, Poljske, Francuske, Španije, Brazila, Makedonija, Novog Zelanda i Argentine.


Crveni delišes

Ništa nas ne podseća više na jesen nego slatka, hrskava i sočna jabuka Crveni delišes.

Plodovi su vrlo krupni, meso ploda je žuto, pokriveno crvenom bojom koja u punoj zrelosti dostiže tamno crvenu boju.

Ukusna je i sočna, slatka i aromatična. Kanadski naučnici otkrili su da ova jabuka sardži znatno više antioksidanata nego druge sorte.

Zlatni delišes

“Eureka! Pronašao sam je!” To su bile reči Pola Starka iz Rasadnika braće Stark, kada je zagrizao ovu jabuku u voćnjaku Andersona Mullinsa 1914. godine. I stvarno, pravo je zlato pronašao na brežuljcima Zapadne Virdžinije. “S ovom jabukom u ruci ne možete biti sigurni pijete li šampanjac ili jedete jabuku“, oduševljeno je tada izjavio Stark. Uzgaja se uglavnom u suvim i toplim krajevima.


Greni smit

Možda najprepoznatljivija od svih jabuka i sigurno jedna od najpoznatijih, Greni Smit jedan je od najslavnijih izvoznih proizvoda Australije. Otkrivena je tako što je slučajno nikla na australijskoj deponiji smeća. Marija En Smit, baka koja ju je pronašla, otkrila je da je jabuka višenamenska, odnosno odlična kako za kuvanje tako i za potrošnju u svežem stanju. Do 60-ih godina 20. veka bila je sinonim za jabuku. Ova pomalo neobična jabuka privlači oko svojom bojom trave. Poznata je kao sorta za netipična jabučarska područja, poput Dalmacije, Istre i Baranje.

Ajdara (ajdared)

Ajdara je američka sorta (Ajdaho red) nastala 1935. godine i do danas je najpopularnija jabuka u Srbiji zbog krupnog i lepog ploda, dobrog ukusa, ali i zbog toga što može dugo da stoji, a da se ne pokvari.

Evropski potrošač, na primer, više ne koristi „ajdaru“, a u Srbiji je 67 odsto površina pod tom sortom jabuka.


Jonagold

Jonagold je američka sorta nastala 40-ih godina prošlog veka, i kao što ime kaže, dobijena je ukrštanjem Zlatnog Delišesa i Džonatana. U proizvodnju je uvedena 1968. godine i od tada je postala vrlo popularna, posebno u Evropi.
Medeno sladak ukus Zlatnog delišesa i jak kiselkasti ukus Džonatana, Jonagold čine kvalitetnom slatko-kiselkastom desertnom jabukom hrskave i sočne teksture.

Modi

Ova sorta klupske jabuke je rezultat prirodnog ukrštanja sorti Gala i Liberti a rezultat tog ukrštanja je jabuka koja je savršeno izbalansirana, specifičnog ukusa koji je tačno na granici slatkog i kiselog. Osim toga jabuka je intenzivno crvene boje što je takođe odvaja od svih prisutnih sorti na tržištu. Modi jabuke su izuzetno sočne i hrskave, odnosno u ovoj jabuci su spojene osobine crvenih i žutih sorti jabuka. Ova sorta jabuke je dobila naziv Modi po velikom umetniku Modiglianiju koga su prijatelji zvali Modi, a koji je poznat po svojim portretima žena koje odlikuju jarke i snažne boje, kao trešnja crvene boje kakvi su i plodovi Modi jabuke.


Breburn

Prvo stablo ove sorte otkriveno je na Novom Zelandu 50-tih godina 20. veka, a vremenom je postala jedna od najvažnijih komercijalnih sorti jabuke i bez sumnje prvoklasna desertna jabuka. Prva je moderna sorta jabuke koja je ukusom bliža starijim, klasičnim sortama. Takođe, Breburn je jedna od prvih dvobojnih sorti, što joj garantuje komercijalni uspeh. Hrskava je, nije tvrda i vrlo je sočna. Lagano se grize, a kožica ploda je tanka i čini se da nestaje u ustima. Svoj vrhunac postiže ohlađena nešto ispod sobne temperature.

Gala

Ova izuzetno atraktivna jabuka dolazi sa Novog Zelanda. Gala sjedinjuje moderno i tadicionalno roditeljstvo Zlatnog delišesa i Cox’s Orange Pippina-a. To je vrlo aromatična jabuka. Njeno je meso hrskavo, sočno, te je onog blagog, slatkog okusa kakav preferiraju izbirljivi sladokusci. Veličina ploda, tanka kožica i naročito blagi ukus, čine je pravim izborom za decu.


Gloster

Gloster je stvoren u Nemačkoj 1951. godine.

Roditelji su mu glokenapfel i ričared.

Plod je krupan do vrlo, zarubljeno kupastog oblika, svetlozelene osnovne boje koju dopunjuje jednolično crvena.

Pink lejdi

Sadnice voća jabuke Pink Lejdi su poreklom iz Australije. Veoma je kasnog vremena zrenja. Nastala je ukrštanjem Zlatnog Delišesa i Ledi Vilijamsa. Plod je duguljastog oblika. Na većem delu površine ploda razvijeno je roze rumenilo, a osnovna boja ploda je žuta. Meso ploda je čvrsto, sitno zrnaste strukture, bele boje, slatkonakiselog ukusa.


Fudži

Fudži jabuka je hibrid stvoren ukrštanjem tri različite vrste.

Iako mnogi misle da je ime dobila po Fudži planini, naziv nosi po provinciji Fudžisaki iz Japana.

Njena je glavna karakteristika lepa ružičasta boja koji prekriva žutozelenu pozadinu, a njena popularnost u Japanu ne opada.

Melroz

Ova jabuka nastala je tokom Drugog svetskog rata u SAD. Bilo je potrebno vreme da ova vrsta jabuke postane popularna, jer je imala izgled koji na prvu loptu nije privlačio ljude. Pokušaj uzgajivača da joj specijalnim načinom uzgoja dodaju malo crvene boje kako bi marketinški mogli bolje da je plasiraju nije uspeo, a ono što je održalo do danas na tržištu je izvanredan ukus.


Elstar

lstar je još jedan uspešan, možda čak i najuspešniji, potomak Zlatnog delišesa.

Nastao je u Holandiji 50-ih godina prošlog veka.

Sočna je i hrskava jabuka, ali ne tvrda.

Mucu

Mucu je sorta koja je nastala u Japanu.

Ime je dobila po Mucu povinciji u Japanu.

Plod je krupan, sličan zlatnom delišesu.

0 коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.