Reklame


Hrvatska policija uhapsila je dvojicu članova Građanske akcije koji su obučeni u ustaške uniforme pokušali da upozore na veličanje fašizma u emisijma HRT

Ustaše, performans, HRT
Foto: youtube
ZAGREB - Aktivisti hrvatske Građanske akcije danas su pred zgradom Hrvatske radio-televizije nameravali da izvedu, kako su sami najavili, umetnički performans, obučeni u ustaške uniforme sa željom da upozore na veličanje fašizma, ali ih je tamo sačekala policija i privela.
Namera aktivista bila je da obučeni u ustaške uniforme uruče "zahvalnicu" emisiji TV Kalendar HRT-a zbog veličanja ustaškog pokreta.

Prema nezvaničnim informacijama, dvojica aktivista privedena su zbog narušavanja javnog reda i mira, ali, kako navodi portal Indeks.hr, nije jasno zašto su privedeni ako su policiji uredno prijavili umetnički performans.
Iz Građanske akcije potvrdili su da su za danas u 11.00 sati Ministarstvu unutrašnjih poslova i Vladi Republike Hrvatske prijavili umetnički performans ispred HRT-a sa željom da ponovo upozore na veličanje fašizma putem javne televizije u emisiji TV Kalendar.
"Iako je policija znala da se radi o performansu, dočekala su nas tri policijska vozila i marica. Zahtevali smo da policija uhapsi i urednika TV kalendara, ali su oni to odbili...Policija ponovo hapsi antifašiste koji su istrajni u borbi protiv fašizacije hrvatskog društva", pojasnili su iz ove organizacije na svojim Fejsbuk stranicama.
Građanska akcija reagovala je 18. januara zbog "sramotnog priloga o ustaškom koljaču Juri Francetiću" koji je emitovan u TV Kalendaru 27. decembra prošle godine, a poslala je pismo medijima i upravi HRT-a u kojem traže smenu urednika emisije Vladimira Brnardića.
"TV Kalendar je 27.12.2012. pokušao da nauči gledaoce i našu decu da Jure Francetić nije bio jedan od ratnih zločinaca. On je - prema Hrvatskoj Radio Televiziji bio "legendarni borac" koji je izbio na Drinu, on se borio protiv partizana - onih zlih koljača Hrvata - u Bosni i okolini Sarajeva i u Han-Pijesku", saopštili su iz Građanske akcije.
Tada su iz HRT-ovog Odeljenja za odnose s javnošću odgovorili da im je slučaj poznat od ranije."V.d. glavnog urednika HTV-a se njime, kao i samim TV kalendarom, bavi već neko vreme. Svesni smo problema, na njemu se radi, ali zbog moguće politizacije konkretnog slučaja u ovom trenutku ne bismo ulazili u detalje", odgovorili su tada iz HRT.

0 коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.