Reklame


Mleko i proizvodi od mleka, koji su u prodaji na teritoriji Srbije, u potpunosti su ispravni i nemaju štetne posledice po zdravlje građana, ocenjeno je na sednici Vlade Srbije i ukazano da će se obaviti istrage zbog sumnji da se netačnim informacijama pokušavaju stvoriti uslovi za uvoz stočne hrane od genetski modifikovanih organizama.
Vlada Srbije: Afera sa mlekom laž, hoće da uvezu GMO!
Nadležne inspekcije i službe povukle su iz prodaje mleko za koje postoji bilo kakva sumnja u pogledu kvaliteta i uzorci su poslati na ekspertizu u kredibilne međunarodne laboratorije.
Detaljno se obavljaju vanredne analize sirovog mleka i mlečnih proizvoda, kao i stočne hrane, a uvedene su i pojačane kontrole uvoznog mleka, piše u saopštenju.

Nadležne službe će obaviti istrage zbog sumnji da se netačnim informacijama o navodnom neispravnom mleku uništava srpska agroindustrija i tržište i pokušavaju stvoriti uslovi da se u Srbiju uvozi stočna hrana od genetski modifikovanih organizama, zaključeno je na sednici Vlade.
Pokrajinski sekretar za poljoprivredu Goran Ješić izjavio je ranije danas da je problem s mlekom rešiv i da se može ispraviti u roku od petnaestak dana.
On je ponovio danas da je prisustvo aflatoksina u mleku znatno veće u odnosu na prvu analizu koja je urađena po narudžbini njegovog sekretarijata i objavljena pre nekoliko dana.
On na konferenciji za novinare u Novom Sadu nije želeo da iznosi tačne podatke o rezultatima nove analize zbog eventualne krivične odgovornosti, jer labratorija Instituta za prehrambene tehnologije u Novom Sadu, gde je rađena analiza, nije akreditovana za te poslove.
Ministar poljoprivrede Goran Kneževć optužio je danas, kako je rekao, uvoznički, monopolistički i politički lobi, za trenutnu krizu na tržištu mleka i poručio da će za to neko sigurno odgovarati, makar to bio i on lično.

Knežević je poručio da će se, nakon što stignu rezulati analize o prisustvu aflatoksina u mleku iz Holandije, pokazati ko je kriv i snosiće posledice.
"Neko će sigurno odgovarati, taman bio i ja", rekao je Knežević novinarima prilikom vanredne kontrole stočne hrane na farmi Poljoprivredne korporacije Beograd (PKB). "Ja odgovorno tvrdim da je čitava ova kampanja koja se vodi upravo protiv srpskog poljoprivrednika i stočara, proistekla iz nekoliko izvora", dodao je ministar.

Prema njegovim rečima, iza aktuelnih dešavanja stoji veliki uvoznički lobi koji želi da genetski modifikovana hrana dođe na naše tržište, kao i monopolisti koji žele da domaću stočnu hranu zamene onom koju oni proizvode i uvoze. Knežević tvrdi da tu spada i politički lobi koji zastupa Demokratska stranka, koji "želi na svaki način da onemogući dobre rezulate koje je pokazalo aktuelno Ministarstvo poljoprivrede i vlada".

On je istakao da neće da komentariše današnje tvrdnje pokrajinskog sekretara za poljoprivredu Gorana Ješića i poručio da je Ministarstvo ozbiljna institucija koja je nadležna da radi ove poslove. Knežević je, ipak, izneo opasku da "nam Ješić nije rekao ništa novo i pametno".

On je podvukao da je Vlada Srbije zvala pokrajinsku vladu na razgovore i dogovore i po pitanju suše i ugovora sa kompanijom Al Dahra iz Emirata, zaključivši da je bilo najnoramalnije da u slučaju problema sa mlekom, "čak i da je tako kako kažu, da okrenu telefon, a ne da se takve informacije objavljuju na tviteru".

0 коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.