Reklame


Nekoliko sati pošto je meteor eksplodirao nad Rusijom, pri čemu je povređeno više od 1.000 ljudi, i pošto je jedan asteroid prošao relativno blizu Zemlje, stanovnici Kalifornije su prijavili da su videli neobičan bljesak svetlosti iznad San Franciska što je mnoge iznenadilo i oduševilo.
Da li je to bila samo poveća zvezda padalica ili Rusi uzvraćaju udarac?
 
Blještav svetleći trag nad severnom Kalifornijom bio je sporadičan meteor, ili vatrena lopta, ali to nije neki značajan događaj, rekao je Majk Hanki iz Američkog društva za meteore u Njujorku. Ta organizacija je dobila 35 izveštaja o ovom događaju, rekao je on.

"Vatrenih lopti ima svake noći širom sveta", rekao je Hanki.

Stručnjaci kažu da mali meteori pogode Zemlju pet do 10 puta godišnje, ali mnogo su manje šanse za veliki meteor, kakav je u petak eksplodirao nad Čeljabinskom, u Rusiji.


Jedan meteor je oktobra pao u oblast zaliva San Franciska i izazvao glasan zvučni udar koji nastaje kada se neko telo kreće kroz vazduh brže od zvuka. Meteor je eksplodirao 22. aprila prosle godine, a viđen je iz velikog dela severne Kalifornije i Nevade.

U petak uveče je Centar za proučavanje svemira iz Oklenda izvestio da je primio pozive uz opis vatrene lopte koja leti ka zapadu. Džonatan Brejdmen, instruktor u tom centru, na osnovu prijava smatra da je to verovatno bio mali deo asteroida.
"To je veoma česta pojava", rekao je Brejdmen. "Neobično je samo to što se to desilo toliko blizu naselja te su ljudi primetili".


Lokalni mediji su izvestili da je vatrena lopta viđena u prostranoj oblasi - od oko 130 kilometara južno od San Franciska, do Sakramenta, oko 145 kilometara na severoistoku.

Jedan stanovnik je rekao za televizijsku stanicu NBC11 da je predmet na nebu bio plavičast i da je izgledalo da pada pravo na zemlju, ali bez ikakvog zvuka. Veliki teleskopi Centra za proučavanje svemira iz Oklenda nisu registrovali taj predmet jer su bili usmreni drugde, rekao je astronom Džerald Mek Kigan.

"Pažnja medija umerena na ono što se desilo u Rusiji, preusmerila je pažnju ljudi, te je verovatnije da će oni primetiti nešo na nebu", kaže astronom.

On podseća da godišnje u Zemljinu atmosferu uđe oko 15.000 tona materijala - krhotina od asteroida. "Obično se taj materijal raspadne na male komade i teško ga je primetiti, a još teže naći", rekao je on. 

0 коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.