Reklame


Najveći morski krokodil držan u zatočeništvu uginuo je danas u jednom filipinskom gradu koji je zbog njega postao turistička destinacija
Uginuo najveći morski krokodil čuvan u zatočeništvu
Krokodil se danas prevrnuo s naduvenim trbuhom, a proglašen je mrtvim nekoliko sati kasnije, rekao je Edvin Koks Elorde, gradonačelnik Bunavana u provinciji Agusan del Sur.


Gmizavca dugačkog 6,17 metara i teškog jednu tonu, Ginisova knjiga rekorda je prošle godine proglasila najvećim morskim krokodilom držanim u zatočeništvu na svetu. Veruje se da je, pre nego što je uhvaćen 2011, taj krokodil ubio dve osobe.

Vlasti će pokušati da utvrde uzrok smrti gmizavca, koji je postao atrakcija grada od 37.000 stanovnika, udaljenog oko 830 kilometara od Manile.

Stručnajci procenjuju da je bio star oko 50 godina, rekao je Elorde.

Veterinar Aleks Kolantes rekao je da je s članovima osoblja parka stavio krokodila u mlaku vodu u pokušaju da ga oživi. Moguće je da je hladnoća nesvakidašnja za ovaj mesec ugrozila njegovo zdravlje. Krokodil je ipak uginuo, što je rasplakalo čuvara i okupljne meštane.

"Stvarno sam tužan", rekao je Elorde telefonom iz Bunavana AP-u. "Zavoleo sam tog krokodila. Doneo je slavu našem gradu i Filipinima".

Njegovo hvatanje u septembru 2011. proslavljeno je u Bunavanu ali i nateralo na pomisao da više džinovskih krokodila vreba u močvarama i zalivima u kojima se okupljaju ribolovci. Krokodil je uhvaćen posle tronedeljne potrage, pošto je 2009. ubijeno jedno dete a jedan pecaroš nestao.

Oko 100 ljudi koje je predvodio Elorde izvuklo je krokodila iz zaliva i utovarilo ga u kamion pomoću krana. Krokodil je dobio ime "Lolong", po vladinom službeniku za očuvanje sredine koji je umro od srčanog udara pošto je doputovao u Bunavan da pomogne u hvatanju gmizavca, rekao je Elorde.

Gradski zvaničnici podigli su park za ekoturizam da smeste krokodila koji je privukao pažnju kako domaćih tako i stranih turista i doneo zaradu njihovoj zajednici.

Elorde je rekao da će balsamovati krokodila tako da meštani mogu i dalje da mu se dive.

"Voleo bih da vide krokodila koji je oborio svetski rekord i stavio naše mesto na mapu", rekao je Elorde.

0 коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.