Reklame

Kao "nova država" Škotska ne bi automatski stekla članstvo ni u NATO, MMF-u, Svetskoj banci i drugim organizacijama, niti bi se na nju odnosile hiljade međunarodnih sporazuma

LONDON - Ukoliko bude glasala za nezavisnost na referendumu 2014, Škotska će možda morati da traži članstvo u međunarodnim organizacijama, kao što su UN i EU, mišljenje je dvojice pravnih eksperata, koje je objavila vlada Britanije.
Ostatak Britanije bi, s druge strane, zadržao isti međunarodno pravni status koji ima sada, izveštava AFP.
Kao "nova država" Škotska ne bi automatski stekla članstvo ni u NATO, MMF-u, Svetskoj banci i drugim organizacijama, niti bi se na nju odnosile hiljade međunarodnih sporazuma koje je potpisala Britanija, upozoravaju profesor Džejms Kroford s Oksfordskog i Alan Bojl s Edinburškog univerziteta.
Iz kancelarije britanskog premijera Dejvida Kamerona saopštavaju da su se odlučili na neuobičajen korak da u celosti (na 57 strana) objave mišljenje dvojice stručnjaka "kako bi se u potpunosti raščistile nejasnoće oko pravnog statusa jedne nezavisne Škotske".

Pomenuti stručnjaci iističu da njihovo mišljenje bazira na četiri osnovna razloga.
Kao prvo, većina ovakvih slučajeva u novijoj istoriji bazira se na sličnim principima - odvajanje Irske od Britanije 1922, Indije od Britanije 1947, Singapura od Malezije 1965, Bangladeša od Pakistana 1971, raspad SSSR-a 1990. i razdvajanje Sudana i Južnog Sudana 2011.
Kao drugo, većina stanovništva i teritorje u ovakvim slučajevima predstavljaju bitan faktor, a Britanija bez Škotske bi imala 92 odsto stanovništva današnje Britanije i 68 odsto njene teritorije.
Kao treće, eventualna promena statusa Britanije kao jedne od pet stalnih članica Saveta bezbednosti, članice NATO i EU, kao i nuklearne sile, dovela bi do "znatnih poremećaja".
Kao četvrto, britanska vlada je već isključila mogućnost da pristane da odvajanjem Škotske i sama Britanija postane "nova država".
Kroford i Bojl takođe odbacuju mišljenja da bi eventualno opredeljivanje Škota za nezavisnost dovelo do stvaranja dve nove države. Oni ističu kako je pravno nemoguće da obe države naslede isti pravni status koji ima sadašnja Britanija.
Dvojica pravnih stručnjaka takođe odbacuju i mišljenje da bi nezavisna Škotska mogla da se vrati na status koji je imala pre Akta o ujedinjenju iz 1707.
U izveštaju, ekonomski savetnik škotskog premijera Aleksa Salmonda isitče da bi, ukoliko se opredeli za nezavisnost, Škotska trebalo da zadrži funtu. Alternativa je prihvatanje evra ili stvaranje neke nove valute.
Britanski premijer Kameron je u nedelju apelovao na škotske glasače da izbegnu podelu zemlje. "Britanija dobro funkcioniše? Zašto je razbijati?", rekao je Kameron.
Prema ovih dana objavljenoj anketi u listu "Skotsmen", u kojoj je učestvovalo preko 1.000 osoba, 32 odsto Škota je za nezavisnost od Britanije, 47 odsto protiv, dok je 20 odsto neodlučno.

0 коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.