Reklame


Blagajnik Srpske pravoslavne crkve Srbislav Žikić (50) iz Beograda, osumnjičen da je opljačkao SPC za oko milion evra, živeo je galantno i, kako “Alo!” saznaje, iznajmljivao je luksuzan stan u elitnom generalskom naselju Cvećara na Dedinju čija je mesečna renta iznosila oko 1.500 evra!

Žikić je novcem Crkve putovao svuda po svetu, delio ga prijateljima, ali i njihovoj deci, kojima je za rođendane poklanjao i po 1.000 evra! Na saslušanju u policiji je priznao da je uzimao novac, ali je ponudio nadležnima da sve “do dinara i vrati”.
Grešni Srbislav
Srbislav Žikić
Najviše je ukrao dok je patrijarh Pavle umirao!
Kako “Alo!” saznaje, uhapšeni Srbislav Žikić je najveći deo novca uzeo iz blagajne dok je pokojni partijarh Pavle bio u bolnici. Gotovo da je bilo nemoguće u vreme Pavlove vladavine da neki dinar nedostaje iz blagajne koliko je vodio računa o svakom dinaru. Podsetimo, patrijarh je na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu proveo poslednje dve godine života, od 13. novembra 2007. godine do 15. novembra 2009. godine.
Kako “Alo!” saznaje, uhapšeni Srbislav Žikić je najveći deo novca uzeo iz blagajne dok je pokojni partijarh Pavle bio u bolnici. Gotovo da je bilo nemoguće u vreme Pavlove vladavine da neki dinar nedostaje iz blagajne koliko je vodio računa o svakom dinaru. Podsetimo, patrijarh je na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu proveo poslednje dve godine života, od 13. novembra 2007. godine do 15. novembra 2009. godine. - Iz patrijaršijske kase je ukradeno 19,5 miliona dinara, 40.000 švajcarskih franaka, 50.000 američkih dolara i 890.000 evra. Sumnja se da u tome nije bio sam, pa će pod istragom biti i ostali blagajnici u Patrijaršiji. Tek kada se urade svi popisi blagajne, znaće se koliko je novca uzeo uhapšeni crkveni radnik - objašnjava naš sagovornik blizak Srpskoj pravoslavnoj crkvi.
Pokojni patrijarh Pavle
Pokojni patrijarh Pavle
Kako “Alo“! saznaje, Srbislav Žikić je bio blagajnik za vreme vladavine tri patrijarha - Germana, Pavla i sadašnjeg Irineja. Svi su mu verovali na reč. S vremena na vreme, kada se pojave ljudi koji su bili zaduženi za vanredni popis, oni su ga navodno pitali da li u kasi ima određena svota novca, što je on potvrđivao, ali niko nije tražio novac na uvid, što je Žikić koristio za ličnu dobrobit.
Luksuzni dupleks koji je Žikić zakupljivao pre njega posedovali i Karići
Luksuzni dupleks koji je Žikić zakupljivao pre njega posedovali i Karići | Foto: Marko Metlaš
 
Iako mu je bilo omogućeno da boravi u Užičkoj ulici, gde se nalazi vila Patrijaršije u kojoj je telefon čak i registrovan na njegovo ime, Žikić je u stvari sa porodicom već nekoliko meseci živeo u pomenutom luksuznom
Obmanjivao i prijatelje!
“Alo!” je stupio u kontakt i sa jednim od Žikićevih prijatelja koji je bio zatečen informacijom o njegovim kriminalnim radnjama.
- Srbislava poznajem više od 10 godina i nikada ne bih rekao da je tako nešto mogao da učini. Znam da je radio u SPC i da je skromno sa ženom i dve ćerkice živeo u nekoj šupi, neuglednoj pomoćnoj zgradi pri vili na Dedinju, u koju je trebalo da se useli patrijarh. Koliko mi je poznato, Srbislav nije imao čak ni svoj automobil, a kamoli milione - u šoku je pričao Žikićev prijatelj koji je želeo da ostane anoniman.
stanu.
Tragom ove informacije, ekipa “Alo!” pronašla je Žikićev stan, ali njegova supruga i ćerke nisu bile raspoložene za razgovor. Detalje o njihovom životu, međutim, nisu mogle da otkriju ni najbliže komšije, koje za naš list ističu da su se Žikići tu doselili tek u septembru prošle godine.
- Nisam znala ni ko su ni šta su sve do pre dva dana, kada su mi na vrata pozvonili detektivi. Isto sam rekla i njima - doselili su se u septembru, čula sam povremeno graju devojčica i parkiranje automobila, ali ni njega ni gospođu nikada nisam videla - priča za “Alo!” komšinica koja nije želela da joj otkrijemo identitet. Ona, međutim, navodi da je od početka devedesetih stan od 115 kvadrata u kome žive Žikići više puta menjao vlasnike i stanare, te je svojevremeno pripadao i članovima porodice Karić. Sagovornik našeg lista iz SPC otkriva i da je Žikić prijateljima poklonio čak više desetina hiljada evra: „Nekom čoveku je dao 30.000 evra, a nekima je pozamljivao i po 10.000 evra. Kada je odlazio na dečje rođendane, svako dete bi darivao sa oko 1.000 evra u kešu.“ Žikić je uhapšen u utorak, 5. februara, u Patrijaršiji, a kasno sinoć priveden je kod istražnog sudije Višeg suda u Beogradu. Policija proverava i ljude iz njegovog okruženja jer se sumnja da je imao i pomoć nekih kolega iz Crkve.
Pobegao iz "Uklete vile"
U vilu u Užičkoj 46, gde se Žikić zvanično vodio da živi, trebalo je da se useli i patrijar Irinej, o čemu je “Alo!” pisao u avgustu prošle godine.
Patrijarhova kuća
Patrijarhova nesuđena kuća | Foto: Rajko Ristić
 
Nju mnogi u SPC smatraju ukletom pošto su njeni prethodni stanari, patrijarsi Gavrilo i Vikentije i hrvatski komunistički rukovodilac Andrija Hebrang, živote završili pod još uvek nerazjašnjenim okolnostima.

0 коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.