Reklame


Egipatski aktivisti objavili su šokantan video snimak, na kome se vidi kako jedna grupa muškaraca siluje ženu na trgu Tahrir u Kairu
Šokantno: Grupno silovanje na trgu u Kairu
Prošle sedmice bilo je više napada na žene demonstrante, od kojih su najmanje 20 bile žrtve seksualnog zlostavljanja.
Na snimku, snimljenom sa daljine, vidi se razularena masa kako se tuče oko žrtve, iako se ona ne vidi. Snimak prati komentar spikera koji u detalje opisuje šta se dešava.
Snimak je objavila grupa "Operacija borbe protiv seksualnog zlostavljanja", koja je formirana u novemberu 2012. godine s ciljem borbe protiv nasilja nad ženama.
Ova grupa smatra da se seksualno nasilje koristi da bi odvratilo žene da učestvuju u protestima. "Ovo je političko pitanje. Osnovni cilj je uklanjanje žena iz javnosti", rekao je Engi Gozlan iz te grupe.
Patrolirajući ulicama, noseći letke i pružajući fizičku i psihološku pomoć žrtvama, ova grupa jedna je od nekoliko koja pokušava da se izbori sa sve češćim seksualnim napadima na žene demonstrante u Egiptu.
Iako je dugo vremena seksualno nasilje bilo tabu tema u Egiptu, nakon porasta napada u javnosti tokom ustanka 2011. godine o ovome se govori više.Nasilje nad ženama zaokupilo je pažnju javnosti u decembru 2011. godine šokantnim snimkom devojke, pokrivene maramom i samo u brushalteru, koju brutalno prebija policija.
Zahvaljujući "devojci sa plavim brushalterom", kako je prozvana u medijima, tema nasilja nad ženama postala je nezaobilazna u svim političkim diskusijama u Egiptu. 
Ali, kao što je brutalan napad prošle sedmice pokazao, debata o tome nije uspela da spreči nasilje.

0 коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.