Reklame



Dušan Elezović iz DS i Dušan Bajatović iz SPS ispričali kako je državni vrh doneo odluku o prodaji regresiranog đubriva, u čemu je država oštećena za 4,5 miliona €

Dušan Bajatović, Dušan Elezović, foto kurir
Elezović se na saslušanju zadržao pola sata; Bajatović odgovorio na sva pitanja tužilaštva



Dušan Elezović, predsednik izvršnog odbora DS, i Dušan Bajatović,direktor „Srbijagasa“, saslušani su juče u Tužilaštvu za organizovani kriminal u istrazi koja se vodi protiv nekadašnjeg ministra poljoprivrede Saše Dragina. Oni su, kako Kurir saznaje, potvrdili Draginovu odbranu da je Uredba o prodaji regresiranog đubriva doneta po nalogu tadašnjeg državnog vrha 2009. godine.

Elezović i Bajatović potvrdili su da je tadašnji državni vrh želeo da pomogne „Azotari Pančevo“, koja je bila u fazi restrukturiranja, i da je zbog toga izmenjena Uredba kako bi država pomogla poljoprivrednim preduzećima u državnom vlasništvu putem subvencija mineralnog đubriva - kaže izvor Kurira.

- Pozvan sam na razgovor u svojstvu svedoka. Odgovorio sam istražnim organima na sva njihova pitanja - potvrdio je Bajatović za Kurir.

Elezović i Bajatović potvrdili su da su prisustvovali sastanku na kom je doneta ovakva odluka. Izjavili su i da su prisutni bili još i Slobodan Milosavljević, Zvonimir Nikezić, Saša Dragin, Boris Tadić, kao i Mirko Cvetković.

- Bajatović i Elezović potvrdili su da je uredbu jednoglasno usvojila Vlada Srbije- kaže Nikola Nikolić,  branilac Saše Dragina i objašnjava da su i juče saslušani svedoci potvrdili da je svako iz svog resora dao mišljenje o izmeni sporne uredbe.

Posle saslušanja Elezovića i Bajatovića odbrana je odustala od zahteva da se saslušaju ostali državni funkcioneri koji su prisustvovali sastanku.

Tužilaštvo za organizovani kriminal, podsetimo, Dragina tereti da je izmenom Uredbe čelnicima „Azotare“ omogućio nezakonitu prodaju mineralnog đubriva, kojom su oštetili državu za više od 4,5 miliona evra.
Bivši ministar traži nanogicu!

Bivšem ministru Saši Draginu, koji je uhapšen 24. novembra prošle godine, juče je produžen pritvor.
- Tražićemo da Draginu mera pritvora bude zamenjena kućnim pritvorom uz narukvicu za elektronski nadzor. Sudu ćemo priložiti i pasoš - kaže branilac Nikola Nikolić.
Uredbom prikrili krađu

Prema uredbama Vlade Srbije, đubrivo iz „Azotare“ bilo je namenjeno poljoprivrednim gazdinstvima, kao i preduzećima koja se bave poljoprivredom, a u kojima država ima svoj kapital. Ipak, ova roba je završavala u privatnim firmama, koje su ga potom poljoprivrednicima prodavale mnogo skuplje. Da bi sve to prikrio, sumnja se, tadašnji ministar Dragin predložio je Vladi da izmeni i dopuni Uredbu kako bi se kao kupci regresiranog đubriva mogla javiti i privredna dobra
.

0 коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.