Reklame


Sjedinjene Američke Države (SAD) već godinama pripremaju projekat stvaranje velika Albanije koji bi prema nekim najavama mogao da bude zaokružen već ove godine , piše splitska Slobodna Dalmacija i napominje da je jugoistok Evrope najkraći tranzitni put između zapadne Evrope i naftom i plinom bogatog područja srednje Azije zbog čega je deo "nove velike geopolitičke igre".
SAD finansira projekat velike Albanije
   List podseća na izjavu direktora Instituta za regionalne prognoze i savetnika trojice albanskih premijera Koče Danaja koji je rekao da bi već ove godine mirnim putem trebalo da bude formirana nova albanska država koja bi objedinila sve albanske teritorije.

    Podsećajući i na nedavnu izjavu albanskog premijera Salji Beriše da je ujedinjenje svih albanskih teritorija nezaustavljivo, Slobodna Dalmacija ističe da dok neki analitičari tvrde da je nova albanska država realan projekt koji kod nekih budi strahove i može doneti nove tenzije, drugi navode da su Berišine reči potpuno pogrešno interpretirane.
    “Američki projekt stvaranja velike Albanije zapravo se polako diplomatskim i vojnim sredstvima realizuje već dugi niz godina. Postoji istorija američkog angažovanja u regionu, ali kada je reč o ovom projektu, treba podsetiti na nekoliko ključnih tačaka. To je američko NATO bombardovanje Srbije 1999. godine, nakon čega je NATO na Kosovu rasporedio 50.000 dobro naoružanih vojnika”, piše list.
    Tu je, dodaje se, i Ohridski sporazum, projekt SAD-a, kojim je započet proces političkog reformisanja Makedonije kroz ustavne izmene i usvajanje niza novih zakona koji su osigurali znatno veća prava makedonskim Albancima.
    Treća ključna tačka je, piše list, američka podrška nezavisnosti Crne Gore i Kosova čime je oslabljena Srbija, izvršena njena dekompozicija i  time uspostavljena regionalna ravnoteža.
    "Američka politika je ovim vojno-diplomatskim angažmanom pripremila projekt velike Albanije”, izjavila je “Slobodnu” politikolog, dr Jadranka Polović.
    Ukazujući na značenje Kosova kao dela jugoistoka Evrope, Polovićeva kaže da taj region kao i u prošlosti i danas ima značajno geopolitičko, geoekonomsko i geostrateško značenje koje određuje političku budućnost regije.
    “Povezan s Mediteranom, Bliskim istokom, područjem Kavkaza i srednje Azije, ali i Podunavljem i srednjom Evropom, oduvek je bio predmet interesa velikih sila. Zbog rastućeg značenja energenata u geopolitici 21. veka, ovaj prostor, koji premrežavaju važne tranzitne rute, pa evo i Gazprom je napokon u Hrvatskoj, postaje prostor snažnog nadmetanja globalnih centara moći”, navela je Polović.
    Prema njenim rečima, jugoistok Evrope najkraći je tranzitni put između zapadne Evrope i naftom i plinom bogatog područja srednje Azije i kaspijskog bazena i kao takav svojom prohodnošću postaje delom “nove velike geopolitičke igre”, odnosno prostor na kojem se ukrštaju interesi SAD-a, Evrope, Rusije i Turske.
    Polovićeva je ukazala kako projekat uspostavljanja američke dominacije u Evroaziji počinje zapravo na jugoistoku Evrope sa Albanijom, a završava u Kini.
    Sjedinjene Američke Države svoju geostrategiju prema srednjoj Aziji oslanjaju na mrežu proameričkih država na jugoistoku Europe - Makedoniju, Albaniju, Rumuniju, Bugarsku, Tursku i Grčku, u najnovijem kontekstu i Kosovo, kao i zemlje kaspijske regije - Azerbajdžan i Uzbekistan, ali i Gruziju i Ukrajinu, na koje se, kako kaže, širi zloćudna strategija unifikacije, amerikanizacije sveta.
    “Upravo je primijer Kosova kao nove države stvorene uz upotrebu američkih političkih instrumenata postao pokazatelj nastavka američke dominacije u regiji i nastojanja da se održi američko unipolarno vodstvo ne samo na jugoistoku Evrope, nego i šire na prostoru Evroazije”, ocenila je Polović. Ona je dodala da Kosovo ostaje američka “uspešnica” u svladavanju pravila demokratije, usvajanja lekcija slobodnog tržišta i otvaranja stranim investitorima.
    Američka politika, kaže ona, drma svim projektima na Kosovu.
    “Sramota je da američki zvaničnici koji su tukli Srbiju sada privatizuju najvitalnije delove kosovske ekonomije” kaže Polovićeva.
    Ona kaže da ne očekuje nemire u ovom delu Balkana. "Vođe albanskog nacionalnog pokreta ovih dana izjavljuju da su SAD i Rusija dogovorili prekrajanje granica na način da će se Preševo, Kosovo, verujem i deo Makedonije i Crne Gore, naći u okviru velike Albanije. Ja im doista verujem jer se već odavno nova konfiguracija prostora bivše Jugoslavije sprovodi putem dva integracijska procesa: pridruživanja regije NATO-u i Evropskoj uniji”, kaže Polovićeva.
    Ona je ukazala da nacionalne države gube smisao, globalni akteri napreduju kroz projekat širenja demokratije, ljudskih prava i slobodnog tržišta koji podrazumeva globalnu bedu regiona.
    Nove države, dodala je,  potpuno su zavisne od stranog kapitala, a ovih dana, kako je rekla, hrvatsku vladu vidimo kao “odlikaše” koji sprovode sve što strani akteri narede…
“Regiju potresa visoka nezaposlenost, apatija ljudi, neverovatne socijalne razlike, a upravo američki favoriti, Albanija, Kosovo i Crna Gora, mogu se označiti kao zemlje s najvećim kriminalom”, rekla je Polović

0 коментара:

Постави коментар