Reklame


Ako vam se učini da žene iz Severne Koreje nemaju previše mašte kada je reč o frizurama, trebalo bi da znate da nije reč o nezainteresovanosti za poslednje modne trendove već uticaj države.

asd
Modni trendovi za žene | Foto: Reddit
Naime, nakon što se uplela u gotovo sve sfere društva, država je pronašla način kako da reguliše modu da se dame ne bi previše zanosile zapadnjačkim stilom i previše odudarale od okoline.
Da bi to postigli, propisali su 18, od države odobrenih frizura koja bi žene trebale da nose.

Modni pravilnik za žene
Komunistički čelnici su tako izabrali nekoliko frizura koje kontriraju zapadnjačkom uticaju i neumerenosti. Jedan od salona u Pjongjangu je na svoj zid okačio ponudu, a na ženama je da prema sopstvenom ukusu izaberu frizuru zbog koje će možda postati meta kritike.
Uz tradicionalne haljine, žene uglavnom nose ravno očešljanu kosu, ali uz zapadnjačku odeću, mogu se malo "opustiti" i nositi drugačije frizure ili čak minival.
Po frizurama takođe možete razlikovati i udate od neudatih žena.
Udate žene tako ne nailaze na odobravanje ako im frizure nisu kraće, a slobodnim ženama je dopušteno da se malo "razigraju" i nose čak i pletenice ili, u posebnim prilikama, trake u kosi.
dfs
Modni trendovi za muškarce
Muškarcima samo 10
Ipak, ni muškarcima nije bolje. Štaviše, njihova situacija je gora jer je za njih propisano samo deset različitih frizura.
Još 2005. državna televizija Severne Koreje emitovala je petodelni serijal sa nazivom "Šišajmo se u skladu sa socijalističkim načinom života", u kom su se promovisali prihvatljivi stilovi koji nisu bili ograničeni samo na frizure već i na oblačenje.
Skrivene kamere hvatale su "hrabre" građane čiji je modni odabir odudarao, pa su ih javno sramotili zbog neprimerenog stila. Bilo je čak i suludih saveta kojima su pokušavali da sugerišu da postoje zdravstveni razlozi za šišanje ("duga kosa mozgu krade energiju").

0 коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.