Reklame

Banda pljačkaša i razbojnika koja otima od siromašnog naroda


Sirijski pobunjenici gube rapidno podršku širom cele države jer su pljačkama, otmicama i ubistvima dosadili narodu. Još nešto malo podrške uživaju u seoskim sredinama ali i to se drastično smanjuje.

Dopisnik britanskog BBC-a, Paul Wood, nalazi se u najvećem sirijskom gradu Aleppo koji je već mesecima poprište žestokih sukoba između sirijske vojske i pobunjeničkih snaga.
Sam grad, prema brojnim izvorima, podeljen je na prostor koji je pod kontrolom vojske i prostor u kojem kontrolu drže pobunjenici iz redova tzv. Slobodne Sirijske Vojske (FSA).
U razgovoru sa stanovnicima, ali i s pripadnicima same FSA, otkriva se sve veće nezadovoljstvo.
Stanovnici Aleppa pod kontrolom pobunjenika ističu kako isti vrše otmice, kradu i pljačkaju po gradu.
Naročito je teško stanje po pitanju osnovnih potrepština kao što je hleb.
Takođe se otkriva i unutrašnji konflikt između pripadnika FSA i radikalnijih grupa kao što je islamistička militantna organizacija Al-Nusra Front.
FSA ističu kako Al-Nusra kontrolišu dostupnost hrane.
Zapovednik Al-Nusra Fronta, s kojim je BBC dopisnik takođe razgovarao, tvrdi kako oni nisu jedini koji vrše samoubilačke napade već kako to rade i FSA, dok za pojedine eksplozije optužuje „režim“.
Sličnu sliku stanja prenosi i britanski list The Guradian. U razgovoru za britanski list jedan od pripadnika FSA ističe: „Narodu smo dodijali. Isprva smo bili oslobodioci, ali sada nas odbijaju i protestvuju protiv nas“.
Analiza: gradsko stanovništvo odbija pobunjenike
Opšte nezadovoljstvo stanovništva koje se nalazi pod kontrolom pobunjenika i Islamista svakako je bitan faktor u daljem razvoju aktuelnog konflikta.
Štaviše, pojedini zapovednici FSA već su i ranije istakli kako je njihovo napredovanje onemogućeno dobrim delom zbog toga što nemaju podršku lokalnog stanovništva.
Ono što se može uočiti već duže vreme, a BBC te detalje očito tek sada otkriva, jeste činjenica da pobunjenici imaju pretežno podršku ruralnog stanovništva koje je, ne samo u Siriji, češće spremnije prihvatiti militarizam s primesom religioznosti.
Stvari su daleko drugačije kada govorimo o gradovima. Iz perspektive samog ishoda, gradovi će ipak biti ključni, a pošto militanti svojim nastupom – pljačkom i čestim otmicama – rapidno gube i ono malo poverenja među stanovništvom, samo je pitanje dana kada će izgubiti i prostore koje trenutačno drže pod kontrolom.

0 коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.