Reklame


everna Koreja je danas upozorila komandanta američkih snaga u Južnoj Koreji da će njegove snage biti "suočene s bednim uništenjem" ukoliko budu izvele predviđene vojne vežbe sa južnokorejskom vojskom, javili su danas državni mediji na Severu
Pjongjang poručio američkim snagama: Uništićemo vas
Istovremeno severnokorejska agencija KCNA je prenela da je vođa Kim Džong Un nadgledao vojne vežbe, što je bila njegova treća inspekcija jedinica tokom poslednjih nedelja napetosti među susedima, nakon što je Pjongjang izvršio probu nuklearne bombe.
Upozorenje američkim snagama preneo je u pograničnom mestu Panmundžom šef delegacije severokorejske vojne misije Pak Rim Su telefonom komandantu američkih snaga generalu Džejmsu Turmanu, prenela je KCNA.
Direktne poruke severokorejske misije američkom komandantu su veoma retke u pograničnom mestu Panmunddzon, gde se inače održavaju povremeni sastanci predstavnika dve Koreje.
Severna i Južna Koreja su praktično još u ratu pošto je sukob 1950-1953. završen prekidom vatre ali ne i potpisivanjem ugovora o miru.
Komande američkih i južnokorejskih snaga planiraju održavanje godišnjih vežbi sa kompjutersom simulacijom, nazvanim "Ključno rešenje", od 11. do 25. marta u kojima će usčestvovati 10.000 južnokorejskih i 3.500 američkih vojnika. Komande takođe planiraju da održe zajedničke vežbe "Mladi orao" sa manevrima na zemlji, vodi i vazduhu. Oko 200.000 južnokorejskih trupa i 10.000 američkih vojnika će učstvovati u dvomesečnim vežbama koje počinju 1. marta.
"Ukoliko vaša strana izazove agresivni rat održavanjem neozbiljnih vojnih vežbi...u ovo opasno vreme, od tog momenta vaša sudbina će visiti o koncu", rekao je Pak. "Bolje bi vam bilo da imate na umu da je to potpaljivanje rata osuđeno na suočavanje sa bednim porazom", prenele su agencije upozorenje Pjongjanga.
Vašington i Seul redovno održavaju vojne vežbe za koje tvrde da su isključivo odbrambene prirode. Severna Koreja je pojačala ratobornu retoriku poslednjih meseci prema SAD i Južnoj Koreji i tvrdi da njihove vežbe predstavljaju pripremu za invaziju na Sever.
Istovremeno je i Pjongjang pojačao vojne aktivnosti poslednjih meseci, posebno od decembra kada je izveo lansiranje rakete dugog dometa, koje je Savet bezbednosti kaznio proširenjem sankcija. Od tada Pjongjang održava visok stepen uzbune i stalne vojne vežbe duž granice s Jugom.
KCNA je javila da je njeg vođa Kim Džong Un sa najvišim vojnim komandantima posmatrao manevre borbenih aviona i vežbe padobranaca. Agencija navodi da je on  pozvao osoblje Narodne armije Koreje da ubrzaju pripreme za polazak u akciju i da sve vreme budu maksimalno u stanju pripravnosti.
"Kada jednom neprijatelj učini provokaciju vi trebate da dejstvujete punom borbenom snagom i da im zadate smrtonosne udarce.. i rasturite njihove uporišta agresije", prenela je Kimove reči KCNA.
Agencija nije navela kada je održava ta vežba ali se veruje da je to bilo juče.
KCNA je prenela da je Kim takođe nadgledao vežbu taktičkog napada kombinovanog sa granatiranjem bojevom municijom.

0 коментара:

Постави коментар