Reklame

Ruski novinari su njuškajući po arhivima onog otvorenog dela arhive, bivšeg KGB i NKVD došao do originalnog izveštaja iz 1922. godine. Dokument je potpisao major NKVD Anatolij Petrovič Strajinov. Opširan je i jedina tema mu je Josip Broz, tačnije Josifa Ambroza.
Da li je čovek sa slike rodjen u Kumrovcu i da li je zaista bio ono kako se predstavljao, saznaćemo uskoro.

U izvštaju detaljno objašnjava svoj rad, zamene poginulog Josipa Broza, austrougarskog vojnika koji je poginuo na frontu u Galiciji, navodeći tačno mesto i datum pogibije, zatim nastavlja sa ipstivanjem zarobljenog vojnika, takodje iz Kumrovca, vršanjaka Josipa Broza, od kojeg su do detalja prikupljeni podaci o Brozovoj porodici, rodbini, njegovim aktivnostima u predratnom periodu. Navodi da je sličnost izmedju Broza i Josifa Abroza (začudjujuća slučnost u imenima i prezimenima, zar ne?), poprilična, barem po opisu zarobljenog austrijskog vojnika iz Kumrovca, tako da kada je ovaj video Poljaka, prosto se je začudio, skoro da je sam i poverovao da je u pitanju njegov zemljak. U izveeštaju se navode tačni originalni podaci o mestu rodjenja, roditeljima Josipa Ambroza, njegovom školovanju i vojnim aktivnostima. Izveštaj se nastavlja pričom o učenju hrvatsko-srpskog jezika, uz napomenu da tu nema većih problema, jer je Ambroz nadaren za jezike i vrlo ih lako uči. U izveštaju stoje i one, za to vreme uobičajene fraze i rečenice, koje su osobenost takvih izveštaja.
O tome kako je pomenuti provereni komunista, iako je buržujskog porekla, njegova shvatanja i ponašanje (začudjujuće, jer je bivši predsednik SFRJ do kraja života zadržao aristokratske manire), sasvim u skladu jednog komuniste, te da uzimajući u obizir njegove sposobnosti, partija i kominterna se na njega mogu osloniti i računati u potpunosti, te da se može bez ikakvih sumnji upotrebljavati i za najdelikatnije zadatke.
Major Strajinov kaže da ova informacija se drži u najstrožijoj tajnosti, ali privlači pažnju napomena da je Stevo Krajačić, upoznat sa ovime, jer, sam je pomagao u učenju Josipa Ambroza hrvatskom jeziku.
U izveštaju se navode i vojničke sposobnosti pomentog Ambroza, napominjući, da je bio prvak vojske Austrougarske vojske u mačevanju i da ima izuzetno dobro vojno obrazovanje, kao i opšte obrazovanje.
Grupa ruskih novinara priprema dokumenta koja će tokom marta meseca početi da objavljuju u jednom feljtonu, a u jednom od najčitanijih ruskih nedelejnih novina. O kojim novinama je reč, nije navedeno, mada u ovom slučaju u obzir dolaze samo tri ruska nedeljnika.
Celukupna pronadjena dokumentacija je dostavljena i istoričarima na ruskoj akademiji nauka, akademicima istoričarima.
Ostaje nam da sačekamo, pa da sami se uverimo u istinu.
Kažu ljudi, zemlja tajnu ne krije. Tajni ima, ali, nema onih koji se ne mogu otkriti. Pitanje je samo u kojim okolnostima i koliko vremena za to treba.


2 коментара:

  1. Sličnost začujuća, a što začuđujuća, niti se radi o sličnosti niti je začuđujuća. Da je tako kako stoji u Staljinovoj arhivi za Srbe bi Tito bio pozitivniji nego što je, Stevo Krajačić znao za to koliko gluposti. Nedovoljno da se sruši mitč legenda ili istina o Titu, da bude omražen pa daleko su omraženiji svi ovi nacionalni ''heroji'' iz reda svih naroda bivše SFRJ. Obogatiše se svi odreda koji god da je vodio bilo kakav resorčić, nadmašiše Titove sinove, supruge, njihova deseta koljena, a njegovi Žarko, Mišo i svi njihovi do desetog koljena su prosjaci u odnosu na Načelnika odjeljenja u ratnom ili poslijeratnom mandatu u Gradovima Banja Luka, Sarajevo, Tuzla, Mostar, Zagreb, Beograd, Novi Sad, Skoplje, Ljubljana, Pogdorica, Priština, a da ne govorimo o ministrima, predsjednicima vlada, republkika, pokrajina pa i mnogim njihovim vozačima, svaki pojedinačno je bogatiji od Miše, Žarka, Jovanke Broz. Ko god i od kuda da je bio i došao Josip broz Tito je znao da vlada da stvara da bude istinski humanista, da spriječi direktore i druge funkcionere, da ih ograniči, Komitet ga smjeni ili premjesti na drugu dužnost, ali ne dopusti ko svi današnji da do kraja uništi preduzeće, ustranovu, zaposlene ostavi na ulici, nisu umirali bez lijekova, svi su ih imali zaposleni i oni koji nisu bili, a dans, umiru i dužni smo po glavi stanovnika, više nego 1990. godine i do 1990. ma ko da je bio i kako da se zvao hvala roditeljima što su nam da rodili, da Bog da da se takav rodi, ali nismo zaslužili ni Josipa Broza Tita ni njemu sličnoga, ''darivao nas Bog onako kako smo zaslužili, ''ovima'' sadašnjima koje slobodno biramo, e da nam je onakav pasoš, da pobjegnemo, ali ne daju nam onakav pasoš i neće nas niko

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ovo sto je ovde preneto, saznali smo i preneli od Svetlane Borisove, ugledne ruske novinarke.
      Niko ne brani Vama ni da budete Hitlerov simpatizer, simpatizer samoga djavola ili nekog Marsovca. Ne spori niko nastavak Vaseg komentara koji se ticu privredne situacije, kao i cinjenice da su njegovi potomci loseg materijalnog stanja. Ovde je rec o jednom dokumentu koji su ruski novinari pronasli i o tom sta pise u njemu.
      Sto se samog Steve Krajacica tice, ukoliko bar malo poznajete istoriju, znacete da je bio prisnim odnosima sa Josipom Brozom, te da je na osnovu njegove dojave NKVD-u i on i Miletic, inace najveci i najbolji komunista Balkana, da su uklonjeni od strane NKVD. Tako da je Krajacicevo poznanstvo sa Titom nesporna cinjenica, pa naravno, da jee i znao ko je Tito. E, Stevo Krajacic je odavno pokojan, pa mrtva usta ne govore.
      Dakle da damo zakljucak. Ovaj clanak nema za nameru i cilj da deskridituje bilo koga, niti da bilo koga velica.
      Ja bih vas pitao samo jedno: Sta kada izadje taj feljton sa publikovanim izvestajem pominjanog majora NKVD?
      Tito je, ma ko da je bio, Poljak, Hrvat, Jevrejin, Cercilov vanbracni sin, bez sumnje bio je najveci drzavnik 20. veka. U tome ce se da je ziv sada se slozio i sam Staljin. A ostalo, pa neka istorija i istoricari kazu svoje.

      Избриши

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.