Reklame


Blagajnik Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke uhapšen je zbog krađe od gotovo milion evra iz patrijaršijske kase, saznajemo u vrhu Srpske pravoslavne crkve. Policija je prekjuče uhapsila ovog blagajnika usred dana u zgradi Patrijaršije.
Veliku krađu policiji prijavili čelnici SPC
Prema našim saznanjima, iz patrijaršijske kase ukradeno je 19,5 miliona dinara, 40.000 švajcarskih franaka, 50.000 američkih dolara i 890.000 evra. Juče nije bilo moguće dobiti zvaničnu potvrdu ni u MUP niti u Patrijaršiji o uhapšenom, a kako “Blic” saznaje, reč je o glavnom eparhijskom blagajniku S. Ž. koji je dugogodišnji radnik Patrijaršije.

Izvor “Blica” navodi da je blagajnik potkradao Crkvu više godina, ali da se sumnja da u tome nije bio sam tako da će istragom biti obuhvaćeni i ostali blagajnici u Patrijaršiji.


- Hapšenje blagajnika izvedeno je tako diskretno da čak ni zaposleni u Patrijaršiji nisu ni naslutili o čemu je reč - kaže za “Blic” izvor iz Patrijaršije.

Koliko je para odneto iz blagajne Patrijaršije

  • 19.000.000 dinara
  • 40.000 švajcarskih franaka
  • 50.000 američkih dolara
  • 890.000 evra
Kako saznajemo, za potpunu diskreciju ove policijske akcije založio se i lično patrijarh Irinej. Izvor “Blica” dodaje da su neposredno po hapšenju zaposleni obavešteni da narednih dana ne moraju da dolaze na posao.

- Patrijarh Irinej pokušava da se ovaj skandal ne širi, tako da je Patrijaršija bukvalno zatvorena - kaže naš izvor.

Na pitanje otkud Crkvi toliki novac, on kaže da on najverovatnije potiče iz takozvanog eparhijskog razreza.

- Razrez na nivou Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke iznosi 13 odsto od svih prihoda koje ostvare oko 70 hramova koliko ih ima u ovoj najbogatijoj eparhiji u SPC. A to nije mali novac - navodi naš izvor i dodaje da svaki hram ima svoj račun, ali njime ne upravljaju sveštenici već eparhijski blagajnici.

Pod kontrolom opljačkane blagajne je i centralni magacin iz koga se svim hramovima prodaju sveće i ostale crkvene potrepštine kao što su marke za krštenice i venčanje i razni formulari. Niko tačno ne može da kaže koliko se novca slije u ovu kasu, ali su iznosi na godišnjem nivou sigurno milionski. Iz ove blagajne isplaćuju se i plate za oko stotinak ljudi zaposlenih u Patrijaršiji.

Eparhijsku kasu jednom godišnje kontroliše nezavisna crkvena komisija. Tokom godine kasu niko ne proverava tako da blagajnik može nekome u januaru pozajmiti novac, a da bude vraćen u decembru pred kontrolu, a da se i ne evidentira da je deo novca nedostajao.

- Pokojni patrijarh Pavle i novi patrijarh Irinej strogo vode računa u crkvenom novcu. Međutim, u vreme bolesti bivšeg patrijarha nije bilo kontrole pa se pretpostavlja da je dobar deo crkvenih para ukraden baš u to vreme - navodi na kraju sagovornik „Blica”.

0 коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.