Reklame


U poseti manastiru danas je bio komadant Kfora na Kosovu, nemački general Folker Halbauer. Sve posete otkazane su iz razloga bezbednosti, a monah Avakum kaže da se bratstvo manastira ne plaši nikoga jer je manastir vekovima na srpskoj i manastirskoj zemlji. Novinar Pressonline-a Zoran Višković, prvi je novinar koji je uspeo da poseti manastir i bratstvo od zatvaranja manastriskih kapija, a zbog protesta lokalnih Albanaca

Opasnost još nije otklonjena
Nenajavljeno, danas smo stigli kao prva novinarska ekipa u manastir Visoki Dečani, koji je već nedeljama pod snežnim pokrivačem. Sneg je padao i prethodne noći u ovom delu Metohije podno gorostasnih Prokletija. Na putu do Dečana kroz čitavu Metohiju putokazne table su sa prekriženim srpskim imenima i ispisima imena mesta na Albanskom. Na putokaznoj tabli koja vodi ka manastiru crnim sprejom ispisanim slovima stoji “UCK”

image1image1
Na kilometar ispred manastira, na punktu, stoji samo jedno borbeno vozilo italijanskog Kfora sa četiri vojnika. Tu su pod snegom i betonske piramide, kao fizička barijera, koje omogućavaju samo cik-cak prolaz vozilima pored punkta. Uz legitimisanje prolazimo punk. Drugi punkt je ispred samog ulaza u manastir. Ali, na ovom punktu sa pet italijanskih vojnika i dva okopna vozila karabinjera vojnici nikako ne dozvoljavaju ulazak u manastir. Kažu, da je to u dogovoru sa  manastirskim bratstvom.
Dodatno obezbeđenje je bilo najverovatnije i zbog posete nemačkog genarala, komadanta Kfora, koji je u tom trenutku bio u poseti bratstvu u manastiru. Dobili smo upozorenje da ne smemo ni da fotografišemo.
Ipak, približavamo se glavnoj manastirskoj kapiji na kojoj stoji nemački vojnik pod punom ratnom opremom, koji nas sa “No,  foto!”  upozorava da ne smemo ni podići fotoaparat.
Kada nas je monah Avakum primetio na kapiji prišao nam je i dozvolio da napravimo par snimaka.
- Ne primamo nikog  jer je juče ovde bilo dosta opasno i loše. Daće bog da se ovo sve smiri. Mi se ne plašimo nikog jer je ovo vekovima bila srpska i manastirska zemlja . Bratstvo je stanovišta da  ne dajemo izjave u ovom trenutku . Italijanski vojnici  nas dobro čuvaju - reče nam monah Avakum.
Monah Avakum ispred Viskokih DečanaMonah Avakum ispred Viskokih Dečana
U dvorišnom delu oko manastira nije bilo nikoga u trenutku dok smo razgovarali sa monahom Avakumom, koji nam je rekao i da je arhimandrit Savo Janjić zauzet zbog audijencije komandanta Kfora, čija se poseta odužila da kasno predveče.
Nažalost, tokom naše posete nismo uspeli da saznamo detalje ovog razgovora. Takođe, manastirsko osoblje je odlučilo da ne daje nikakve šire izjave za medije usled napetosti koja vlada ovih dana oko samog manastira.
U sleđenoj tišini puste okoline manastira napustili smo Visoke Dečane i krenuli niz dolinu Dečanske bistrice.Opšti utisak je, da je ovde mir, kao i do sada što je bio, samo prividan.
Podsećamo, u okolini manastira Visoki Dečani, Albanci su juče protestovali tražeći obaranje odluke Vrhovnog suda Kosova kojom je potvrđena svojina Dečana nad manastirskim zemljištem. Kapije manastira su prvi put za poslednjih 13 godina bile zatvorene zbog pretnji rukovodilaca tamošnje opštine i ekstremista, a pristup manastiru bio je blokiran snažnim snagama policije i Kfora, uz učešće italijanskih karabinjera. 

0 коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.