Reklame


Britanska policija je uhapsila trojicu muškaraca zbog moguće zavere u dve fabrika za preradu mesa. Skandal je nametnuo pitanje kontrole hrane u EU i pokazao do koje su mere evropski potrošači neupućeni u trgovinski proces kojim hrana dospeva od proizvođača do prodavnica

konjetina, afera, fenilbutazon, lek za životinje, bolest, anemija
Dug put od klanice do kupaca
PARIZ - Dva prodajna lanca mesa, zatečena u centru skandala podmetanja konjskog mesa umestogovedine, porekla su bilo kakvo učešće u toj prevari, a jedan je naveo da može da dokaže da kompanija nije odgovorna. Bartelemi Ager, šef francuske kompanije Spangero, rekao je za radio RTL da je njegova kompanija u južnoj Francuskoj sa isporukama govedine primila i velike količine konjskog mesa, ali da ga "nije takla".
On nije izneo druge detalje, niti rekao da li je prijavio isporuku konjskog mesa, ali je naveo da će dokazati da je nevin. Šef francuskog ministarstva za zaštitu potrošača Benoa Amon procenio je da su u poslednjim mesecima te prevare pogodile 13 zemalja i 28 kompanija.
Amon je ukazao na Spangeroa kao na najvećeg, ali svakako ne i jedinog krivca. U Holandiji, zastupnik trgovine Drap rekao je da ta kompanija poriče da je bilo koga lagala, iako je potvrdio da je njen direktor Jan Fasen ranije osuđivan zbog obeležavanja konjskog mesa kao govedine. Europol istražuje moguću međunarodnu zaveru zamene govedine jeftinijim konjskim mesom.
Britanska policija u četvrtak je objavila da je uhapsila trojicu muškaraca zbog moguće zavere u dve fabrika za preradu mesa. Skandal je nametnuo pitanje kontrole hrane u EU i pokazao do koje su mere evropski potrošači neupućeni u trgovinski proces kojim hrana dospeva od proizvođača do prodavnica.
Amon je rekao da je Spangero jedna od kompanija u lancu proizvodnje koji počinje sa dve rumunske klanice, koje su saopštile da su svoje meso jasno obeležavale kao konjsko. To meso je kupovao trgovac registrovan na Kipru i slao ga u skladište u Holandiji. Spangero je kupovao mesao od tog trgovca i preprodavao ga francuskom proizvođaču smrznute hrane Komižel.
Tu hranu prodavao je brend Findus, čije je sedište u Švedskoj, koji proizvodi lazanje i druga jela od mlevenog mesa. Amon je rekao da je Spangero znao da je meso pogrešno označeno kada ga je prodavaoKomiželu. Direkotor Spanghera, Ager, rekao je da, ako je postojala carinska oznaka za konjsko meso, njegova kompanija za nju nije znala.

0 коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.