Reklame


Savet bezbednosti UN oštro je danas osudio nuklearnu probu Severne Koreje i najavio dalje akcije po tom pitanju
Napetost u svetu zbog  Severne Koreje
U saopštenju koje je na vanrednom sastanku odobrilo svih 15 članica Saveta navodi se da proba predstavlja "jasnu pretnju međunarodnom miru i bezbednosti".

Savet UN je podsetio da je u rezoluciji, koju je jednoglasno usvojio u januaru i kojom su pojačane sankcije protiv Severne Koreje, obećao da će preduzeti "značajnu akciju" u slučaju nove nuklearne probe.

"U skladu s tom obavezom i sa ozbiljnošću kršenja (rezolucije), članice Saveta bezbednosti će odmah početi da rade na
odgovarajućim merama u okviru rezolucije Saveta bezbednosti", navedeno je u saopštenju.

Pošto je Severna Koreja 12. decembra 2012. lansirala raketu dugog dometa i poslala satelit u svemir, Savet bezbednosti UN je usvojio rezoluciju kojom su Pjongjangu uvedene nove sankcije.

Severna Koreja je saopštila da je danas uspešno izvela podzemnu nuklearnu probu na lokaciji na severoistoku zemlje. Savet UN je posle toga sazvao hitnu sednicu.
Vuk Jeremić predsednik Generalne skupštine UN napisao je Tviteru da zbog cele situacije vlada velika napetost u UN.
Tviter strana Vuka JeremićaTviter strana Vuka Jeremića
Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-mun osudio je potez Pjongjanga, izražavajući žaljenje što Severna Koreja nije prihvatila međunarodne pozive da se uzdrži od provokativnih poteza, a Savet bezbednosti UN zakazao je vanrednu sednicu o tom incidentu.
 Kina se snažno protivi najnovijoj severnokorejskoj nuklearnoj probi i apeluje na ovu zemlju da ne preduzima nikakve akcije koje bi pogoršale situaciju na Korejskom poluostrvu, objavljeno je danas u Pekingu.
"Kineski čvrst stav je da treba realizovati denuklearizaciju Korejskog poluostrva, sprečiti nuklearno širenje i održati mir i stabilnost Severoistočne Azije", stoji u saopštenju kineskog ministarstva inostranih poslova.
Američki predsednik Barak Obama rekao je da nuklearna proba Pjongjanga predstavlja "izuzetno provokativan potez" koji ugrožava regionalnu stabilnost. On je istakao da nuklearni program Severne Koreje predstavlja opasnost za SAD, njihove saveznike i međunarodnu bezbednost, a da će Vašington i međunarodna zajednica nastaviti da preduzimaju korake u cilju zaštite.

Paneta: Severna Koreja ozbiljna pretnja za SAD

Odlazeći američki ministar odbrane Leon Paneta izjavo je danas, povodom nuklearne proble koju je izvršio Pjongjang, da Severna Koreja predstavlja "ozbiljnu pretnju" za SAD i pozvao Vašington da se spremi da na nju odgovori.
"Videli smo šta je Severna Koreja uradila proteklih nekoliko nedelja, prvo sa raketnom, a sada i nuklearnom probom," rekao je Paneta na oproštajnoj vojnoj ceremoniji.
"Severna Koreja je ozbiljan pretnja za SAD. Moramo biti spremni da to rešimo", naglasio je on, a prenosi AFP.
Severna Koreja saopštila je danas da je uspešno izvela treću nuklearnu probu, a potez Pjongjanga naišao je na opštu osudu u svetu - od generalnog sekretara UN Ban Ki-muna, Saveta bezbednosti UN, američkog predsednika Baraka Obame i evropskih lidera, do Kine.
Nova, treća nuklearna proba Pjongjanga je najjaca dosada, a njena snaga od više od sedam kilotona izazvala je seizmičku aktivnost od 4,9 stepeni po Rihteru.
Bomba bačena na Hirošimu je, poređenja radi, imala 20 kilotona.

Putinov pomoćnik: Potrebna osuda i reakcija međunarodne zajednice

Nukelarna proba koju je danas izvela Severna Koreja zaslužuje i osudu i adekvatanu reakciju međunarodne zajednice, rekao je danas pomoćnik ruskog predsednika Jurij Ušakov.
"Trazimo da Severna Koreja prekine te protivpravne aktivnosti, da u potpunosti odustane o nuklearnog raketnog programa, da se vrati Sporazumu o neširenju nuklearnog oružja i režimu garancija Međunarodne agencije za nuklearnu energiju", rekao je novinarima Putinov pomoćnik.
Prema njegovim rečima, predsednika Putina "kontinuirano informišu o razvoju situacije" u vezi sa nuklearnom probom koju je izveo Pjongjang, javlja Itar-tas s.
Severna Koreja je na sve ovo uzvratila da je reč o "meri samoodbrane" kojom nije prekršen nijedan međunarodni zakon.
Nova nuklearna proba predstavlja tek "prvi odgovor" na američke pretnje, saopštio je Pjongjang upozoravajući da će "snažnije delovati" ako SAD zadrže neprijateljski stav.
Svaka mera, poput nasilnih inspekcija brodova ili pomorske blokade, smatraće se "ratnim činom" i izazvaće "neumoljivu osvetu", navodi se u saopštenju severnokorejskog ministarstva spoljnih poslova, javila je agencija Frans pres.
Severna Koreja optužuje Vašington da podstiče globalnu osudu njenog nuklearnog programa i da predvodi incijativu da joj se uvedu sankcije u Savetu bezbednosti UN.



0 коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.