Reklame


U kožnim čizmama sa visokom petom i zlatnim narukvicama, Gevara, kako je zovu njeni saborci, je poslednja osoba za koju biste očekivali da će se nalaziti u samom centru civilnog rata u Siriji. Međutim, ova bivša učiteljica engleskog jezika je pronašla novu slavu na ulicama Alepa, gde je većina ljudi jednostavno naziva ženom snajperistom.

Žena snajperista
Gevara, žena snajperista | Foto: youtube
Gevara, nazvana prema argentinskom revolucionaru, mirno sedi u ruševinama Alepa i vreba svoje mete – vojnike predsednika Bašara al-Asada.

Iako odlazak na prve borbene linije i nije prihvatljivo ponašanje za jednu ženu u konzervativnoj muslimanskoj zemlji, tridesetak muškaraca i dečaka u njenoj grupi kažu da je ona zaslužila svoje mesto među njima.
- Kada vidim da je ubijen neko od mojih prijatelja iz grupe, osećam da moram uzeti oružje i osvetiti se - kaže Guevara.
Žena snajperista
Grupa u kojoj je smatra da je zaslužila mesto među njima | Foto: youtube
Ovu 36-godišnjakinju motiviše smrt njene djece, 10-godišnje ćerke i 7-godišnjeg sina, koji su pre nekoliko meseci ubijeni u vazdušnom napadu.
Kako kaže, sada oseća potrebu da ubija vladine vojnike. Njen posao zahteva strpljenje, brzinu i inteligenciju.
Gevara nekada provede i po nekoliko sati na jednom mestu čekajući vojnike da izađu na ulice. Sa svojih pozicija posmatra ljude na ulicama, ali puca samo onda kada se u blizini ne nalaze civili.
- Osećam se dobro nakon svakog pogotka. Iako ne znam jesam li ih ubila ili ne, kad god pogodim nekog vojnika obradujem se - kaže Gevara.
Iako kaže da ju je borba na ulicama Alepa očvrsnula, Gevara priznaje da se često tokom noći budi uplakana zbog smrti svoje dece.

0 коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.