Reklame


Znamo do čega se u prošlosti dovele takve izjave na tom prostoru, upozorio je Lajčak. Uznemirenje zbog tih izjava pokazali su, ministri Poljske, Češke, Slovačke, Mađarske baltičkih i skandinavskih zemalja

Miroslav Lajčak, izvršni direktor za Balkan, Rusiju i istočne zemlje,
BRATISLAVA - Očekujem da će EU izneti stav o izjavama Saljija Beriše o ujedinjenju Albanaca koji žive na Balkanu, rekao slovački ministar spoljnih poslova Miroslav Lajčak. Znamo do čega se u prošlosti dovele takve izjave na tom prostoru, upozorio je Lajčak.

"Ne možemo to samo tako da posmatramo. Sigurno će se to ubrzo pojaviti i u zvaničnom stavu EU", kazao je Lajčak.

Prema Lajčakovim rečima, uznemirenje zbog tih izjava pokazali su, ministri inostranih poslova Višegradske četvorke (Poljska, Češka, Slovačka, Mađarska) baltičkih i skandinavskih zemalja juče na samitu u Gdanjsku.

Samit 12 šefova diplomatija zemalja članica tri regionalne grupacije bio je posvećen pre svega izazovima i pretnjama koje je donela kriza u evrozoni i Istočnom partnerstvu.

"Za Istočno partnerstvo ovo je izuzetno važna godina. Ukrajina mora da odluči kom prostoru želi da pripada", istakao je Lajčak i naglasio da bi za Slovačku i Višegradsku grupu bilo dobro da Ukrajina bude sastavni deo evropskog ekonomskog prostora i deli iste vrednosti.

"Želimo da ekonomski pomažemo. Ali zemlje moraju da grade pravnu državu i usredsrede se na evropske vrednosti", rekao je tokom samita šef švedske diplomatije Karl Bilt.

Istočno partnerstvo, odnosno približavanje bivših sovjetskih republika preko reformi i prihvatanja evropskih standarda uz saradnju sa EU i sporazume o stabilizaciji i pridruživanju, i o slobodnoj trgovini, zajednički je projekat Švedske i Poljske, koji je 2009. godine na samitu u Pragu prihvatila i EU.

Rezultati takve saradnje nakon četiri godine su slabiji od očekivanih, osim u slučaju Moldavije koja, međutim, za svoj evropski kurs očekuje više od Brisela.

0 коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.