Reklame


“Protivim se izručenju Srbiji, a razlozi za to su krajnje jednostavni. Verujem da će mi tamo biti ugrožena osnovna ljudska prava. U mojoj zemlji mi je u toku suđenje na kojem će me osuditi direktno, bez prilike da se branim na sudu. Živeo sam sa porodicom sasvim normalno u Beogradu, potom sam otputovao u Španiju, gde sam dobio i boravišnu dozvolu. Nisam ni znao da su izdali nalog za moje hapšenje”, rekao je Luka Bojović (40) na jučerašnjem ročištu u Španskom nacionalnom sudu u Madridu povodom donošenja konačne odluke tamošnjih vlasti o njegovoj ekstradiciji Srbiji.

Luka Bojović
Popravio se u zatvoru: Luka Bojović danas u sudu | Foto: FoNet / EPA
Bojović, koji je uhapšen u februaru prošle godine u Valensiji po Interpolovoj poternici iz Srbije, rekao je da ne veruje da će u Srbiji imati pravično suđenje po optužnici koja ga tereti za organizovanje tri ubistva 2004. On je iz pritvora doveden u 11.30, a cela rasprava pred većem kojem je presedavala sudija Angela Murilo trajala je dva i po sata. Tužilac Luis Barozo istakao je da nema ništa protiv Bojovićevog izručenja Srbiji i da je uveren da će mu kada se vrati kući biti omogućeno da se suđenje koje je još uvek u toku ponovi.

- Jasno je da Bojović neće imati pravično suđenje jer je moj klijent u Srbiji predmet lova na veštice! Već smo doveli u pitanje validnost DNK tragova nađenih na “kalašnjikovu” koji srpski istražni organi u svom ekstradicionom zahtevu pripisuju Bojoviću i ukazali da se optužnica bazira ne na dokazima, već na tvrdnjama osobe poznate kao Kasapin! Koliko se može verovati zemlji koja suđenje sprovodi u odsustvu, ali daje sebi za pravo da pošalje samo delimično prevedenu i uz to nepotpunu i punu nedoslednosti zvaničnu dokumentaciju iz pomenutog predmeta, uprkos zahtevima samog nacionalnog suda - rekla je Bojovićeva advokatica Mara Vega.
Luka Bojović
Luka Bojović | Foto: FoNet / EPA
Bojović je istakao da je poslednji pretres na suđenju u Srbiji održan pre 20 dana i da je sud odbacio zahtev njegove odbrane da se postupak suspenduje dok se ne obezbedi njegovo prisustvo. Njegova advokatica je istakla i da o “zlonamernosti srpskih organa” jasno govori i činjenica da su pravosnažnu presudu kojom je osuđen na osam meseci zbog falsifikovanja dve lične karte tokom 2002. “naprasno doneli u martu 2012, samo mesec dana nakon njegovog hapšenja u Španiji i bez njegovog prisustva”.
Tereti ga Kalinić
Specijalno tužilaštvo tereti Bojovića da je organizovao i učestvovao u pokušaju ubistva Andrije Draškovića i Zorana Nedovića Šoka, kada su ubijeni njihovi telohranitelji Dejan Živančević i Milutin Jovičić, i za ubistvo Branka Jeftovića Jorge.
Sretko Kalinić
Sretko Kalinić | Foto: Beta
U leto 2010, nakon hapšenja pripadnika zemunskog klana Sretka Kalinića zvanog Zver i Kasapin, koji je potanko opisao sva tri ubistva u kojima su po njegovim tvrdnjama učestvovali njegovi saborci iz klana i Bojović, ubrzo je podignuta optužnica protiv Bojovića, a u septembru iste godine raspisana je i Interpolova poternica. Suđenje mu je počelo u oktobru 2011.

0 коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.