Reklame


Iako ribari pola decenije upozoravaju da je riba u našim rekama zaražena parazitima koji ulaze u pluća čoveka i dovode do mnogih oboljenja, nadležni još uvek nisu sprečili njenu prodaju

riba, bolesna riba, crvi, ribari, paraziti, pluća
Ovo se nalazi u većini ribe koju jedemo

U većini ribe koju jedemo, a koju kupujemo na pijaci nalaze se crvi koji izazivaju mnoga oboljenja.

Na njihovo prisustvo u štuki, somu, smuđu i šaranu ribari nadležne institucije upozoravaju već šest godina, a oni nisu učinili ništa da spreče prodaju zaražene ribe.


Tek nedavno je na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu potvrđeno postojanje nove vrste parazita nematoda, koji se pojavljuje u rečnim ribama, pre svega, grabljivicama. U pitanju je crv dužine 10 do 15 centimetara, opasan po zdravlje ljudi ako se konzumira nedovoljno ispečena riba. On može dovesti do mnogih stomačnih tegoba, ali i do zapaljenja pluća.

Riblji paraziti prvobitno su se nalazili samo u šaranu, ali su se proširili i na druge vrste rečne ribe jer nadležne institucije godinama nisu ništa preduzele da to spreče!

Gomila parazita

Radmil Marković, sekretar Novosadskog udruženja ribolovaca, kaže da je on lično još pre pet godina primetio čudne parazite u šaranu, dok su se kod smuđa i bandara pojavili nedavno.
- Prema podacima koje mi imamo, u šaranu su otkriveni paraziti artropodoze (vrsta gliste), zatim crvići helmintoze, miksozoi i riblja pantljičara. Ovim parazitima su zaražene ribe u Dunavu, Savi i Tamišu - kaže Marković i dodaje da se još uvek ne zna kako su paraziti dospeli u naše reke, ali da se nada da će nadležni to uskoro utvrditi.

Da paraziti u rečnim ribama u Srbiji postoje otkako zna za sebe, tvrdi i Dragutin Obradović iz jedne ribarnice u Beogradu.
- Bavim se otkupom i preradom ribe već 20 godina i sve vreme je rečna riba bila crvljiva. To je sve izazvao jedan čovek koji ima privatni ribnjak i uzgaja drugu vrstu ribe - kaže Obradović.

Nadležni ćute

Kad smo pokušali da otkrijemo šta su nadležni za sve ove godine učinili povodom ovog slučaja, naišli smo na zid. Naime, načelnik tržišne inspekcije Goran Macura tvrdi da ta inspekcija zapravo i nije nadležna za ovaj problem.
- Mi se bavimo proizvodima isključivo u prometu i njihovom kontrolom - kaže Macura, koji nam nije objasnio kako riba koja se nađe na pijacama nije „u prometu“.

U Upravi za veterinu, čija je inspekcija dužna da kontroliše proizvode životinjskog porekla, uputili su nas na Ministarstvo poljoprivrede, iz kog do zaključenja broja nismo dobili odgovor na pitanja u vezi s parazitima.

Ilustracija Branka StefanovićIlustracija Branka Stefanović
Profesor Baltić: Pregledajte stomak ribe!

Milan Baltić, profesor na Veterinarskom fakultetu, kaže da sva riba mora proći kontrolu svežine i prisustva parazita.

- Najbitnije što moraju da znaju i ribolovac koji upeca ribu i domaćin koji je kupi jeste da za vreme čišćenja ribe obavezno pregledaju trbušnu šupljinu, jer se tu najčešće nalaze paraziti. Parazit je obično dugačak od četiri do sedam centimetara i nemoguće ga je neprimetiti. Najvažnije je svaku vrstu ribe dobro termički obraditi - objašnjava profesor Baltić.
Šta kod čoveka izaziva parazit

♦ može se nastaniti u plućima i prouzrokovati upalu
♦ ne postoji lek
♦ odstranjuje se hirurškim putem
♦ zapaljenje želudačne sluzokože
♦ dijareju
♦ povraćanje

Kako otkriti bolesnu ribu

♦ izduženija je
♦ ispijena
♦ mršavija od zdravih riba

0 коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.