Reklame


Facebook profili mogu da se koriste kao uvid u naše mentalno zdravlje, pokazalo je istraživanje.
Guliver/Getty images/Thinkstock
Istraživači Univerzitetu Misuri su ustanovili da na osnovu toga koliko i na koji način se bavite svojim Facebook profilom, može da se ustanovi vaše psihičko stanje.

Istraživači su anketirali više od 200 studenata kako bi izmerili njihovu ekstrovertnost, a potom im je ponuđeno da štampaju svoje Facebook aktivnosti.

"Na osnovu toga šta su odlučili da sakriju, a šta da štampaju i podele sa drugima, procenjeno je njihovo psihički stanje", rekla je Elizabet Martin, jedna od istraživača.

Studenti koji su procenjeni kao osobe koje nisu zadovoljne svojom komunikacijom sa drugima, koje su sklone čudnim verovanjima, povlačenju u sebe, nisu želeli da štampaju sve fotografije sa svog profila, bili su veoma restriktivni u deljenju sa drugima svojih Timeline aktivnosti.
.
Oni koji su okarakterisani kao paranoični, imali su veliki broj blokiranih aktivnosti drugih korisnika, kao i zahteva za prijateljstvo.

"Internet je kao roman o vama koji psihologu može dati prilično precizan izveštaj o vašem psihičkom stanju. Zbog stvarne ili izmišljene percepcije anonimnosti, Facebook dozvoljava jedinstven pristup psihi korisnika. Vaše javne, 'umrežene' inofrmacije, mnogo govore i o vašem životu u realnom svetu", kaže Elizabet Martin.

On takođe dodaje, da je ovo istraživanje samo prvi korak psihologa i terapeuta u korišćenju društvenih mreža za lečenje određenih psihičkih poremećaja.

"Facebook profil može da upotpuni kliničku sliku pacijenta, ali ne sme biti jedini izvor informacija prilikom dijagnoze i daljeg lečenja", upozorava stričnjak.

Dakle, pazi šta objavljuješ na Facebooku...

(MONDO)

0 коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.