Reklame


Jedan od najomiljenijih srpskih glumaca Josif Tatić preminuo je u petak uveče u Beogradu u 67. godini života.
Josif Tatić je preminuo u 67. godini života
Publika ga je zapamtila po ulogama Jataganca u "Boljem životu,", Slobodana Mihajlovića u "Šovinističkoj farsi" i Tanasija Vitorovića - "Taleta Surovog" u seriji "Grlom u jagode".

Josif Tatić je umro u snu, a vest o tužnom događaju prenela je glumica Kalina Kovačević na svom "tviter" profilu. Josif Tatić rođen je u Novom Sadu 13. aprila 1946. godine. Roditelji Branko i Hristina su takođe bili glumci. Studirao je glumu na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu.


Ejdus: Gotovo da me je prevario, nisam stigao ni da se oprostim

Predrag Ejdus: Tale i ja smo praktično proveli ceo život zajedno
Poznati dramski umetnik Predrag Ejdus izjavio je povodom smrti glumca Josifa Tatića koji je preminuo sinoć u Beogradu u 67. godini da je najmanje očekivao da njegov veliki prijatelj i kolega tako iznenada ode sa ovog sveta.

"To je prosto šokantno, moj drug Tale i ja smo praktično proveli ceo život zajedno, odigrali smo jako mnogo predstava zajedno, samo "Šovinističku farsu" smo odigrali više od 1800 puta od Djevdjelije do Triglava, prošli smo pola sveta zajedno", izjavio je Tanjugu Ejdus.

Dva glumca zajedno su igrali niz predstava u Jugoslovenskom dramskom i Narodnom pozorištu, bili su osnivači pozorišta "Pod razno", prvog of teatra u Beogradu još 70-tih godina, proveli su zajedno mnogo vremena preplićući profesionalni i privatni život.
 
"Za Taleta mogu da kažem da je bio izuzetno dobar čovek, sjajan umetnik, beskrajno duhovit i prijatan, čovek koji je uvek iznenadjivao i okolinu i partnere svojim lucidnim rešenjima, bio je strastveni epikurejac, uživao u životu, neprevazićeni prijatelj i drug od koga nikada nisam mogao da očekujem da će uraditi nešto loše, nepristojno ili neprikladno, imali smo ogromno poverenje jedan u drugoga i bili beskrajno vezani", kazao je Ejdus.
 
Prema Ejdusovim rečima iako je ostavio mnogo uloga za sobom u pozorištu, televiziji, filmu, Josip Tatić je sve iznenadio iznenadnom smrću, porodicu, prijatelje.

"Gotovo da me prevario, osećam žal da nisam uspeo sa njim ni da se oprostim, otišao je briljantan čovek, sjajan roditelj, divan kolega i jedan od najduhovitijih ljudi koje sam poznavao, beskrajno dobar partner i požrtvovan čovek", rekao je Ejdus.

Ćirilov: Josif Tatić je glumac koji je obeležio našu epohu


Jovan Ćirilov, naš priznati teatrolog, kaže da je stvaralaštvo Josifa Tatića bile netipično i izvanredno.

- On je baštinio najbolju tradiciju Jugoslovenskog dramskog pozorišta u kojoj glumac prihvata svoj posao kao umetničku misiju, a ne kao način da se publika zabavi. Njegov šarm je bio podjednako ubedljiv na televiziji, filmu i u pozorištu. Lakoća kojom je oživljavao različite likove u televizijskim serijama bila je podjednako fascinatna publici i njegovim kolegama. Josif Tatić je glumac koji je obeležio našu epohu - smatra Ćirilov.
Scena iz filma "Profesionalac"
Bio je član Jugoslovenskog dramskog pozorišta od 1968. godine. Igrao je i u drugim beogradskim pozorištima (SKC, Zvezdara teatar, Narodno pozorište) kao i u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu. Igrao je u filmovima "Tri karte za Holivud", "Vizantijsko plavo", "Za sada bez dobrog naslova", "Poslednji krug u
Monci"...

Pamtićemo ga i po predstavi "Šovinistička farsa", kao i mnogim drugim naslovima tokom karijere u kojoj je igrao u više od 70 filmova i bar isto toliko pozorišnih predstava. Poslednjih godina igrao je samo u JDP, u drami
"Hadersfild", za koju je dobio brojne nagrade. Predstava je izvedena više od 150 puta. Po istoimenom komadu snimljen je i film.

Josif Tatić i Aleksandar Berček
Obožavao je pevanje. U mladosti je trenirao boks, ali je od profesionalne karijere odustao posle treće borbe i prvog nokauta. Trebalo je da glumi i u filmu "Tesna koža 5", čije snimanje još nije počelo.

Saučešće Đilasa: Nedostajaće njegova energija
Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas izrazio je danas saučešće porodici preminulog glumca Josifa Tatića.
"Josif Tatić je bio glumac jugoslovenske i srpske, ali, pre svega, beogradske scene. Pamtićemo veliki broj sjajnih uloga koje je tokom karijere ostvario na velikom platnu, na televiziji i u pozorištu. Igrao ih je na samo sebi svojstven način, predvodeći sjajnu glumačku generaciju i obeležavajući čitav jedan period. Glumcima i filmskim autorima nedostajaće negova energija, a Beograđanima njegov duh", poručio je Đilas.

Iza sebe ostavio je suprugu Bebu i ćerke Jelisavetu i Hristinu. Naš čuveni glumac Josif Tatić rođen je u Novom sadu 13. aprila 1946. godine.

VIDEO1> Najviše ćemo ga pamtiti kao Jataganca iz "Boljeg života":

VIDEO2> Jedna od poslednjih uloga, film "Hadersfild"

0 коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.