Reklame


Za samo 48 sati na Suncu nastala pega koja bi mogla da izazove nezapamćenu erupciju, što bi pojačalo zračenje, promenilo klimu i razorilo električnu mrežu

Sunce, zemlja, solarna oluja, erupcija, uništenje
Pega na suncu ima prečnik šest puta veći od zemljinog
HJUSTON - Neizvesna sudbina.
Ogromna sunčeva pega, najmanje šest puta veća od prečnika Zemlje, formirana je na površini Sunca za samo 48 sati, što bi moglo da izazove sunčevu oluju koja će uzrokovati stravične probleme na našoj planeti, objavila je američka svemirska agencija NASA. 

Zbunjeni naučnici

Pretpostavlja se da će novoformirana pega tako mnogo povećati nivo zračenja na Zemlji, menjati klimu na njoj i uništiti električnu mrežu, čime bi normalan život bio onemogućen.

Pega, sastavljena od nekoliko tamnih mrlja, pojavila se između utorka i četvrtka i brzinom nastanka potpuno zbunila naučnike, koji su je snimili specijalnim instrumentima iz solarne dinamičke laboratorije. Istraživači su primetili da se ona odmah razvila u nestabilnu konfiguraciju i počela da se širi velikom brzinom, zbog čega se pretpostavlja da će uskoro izazvati jaku sunčevu oluju.

Ta oluja bi milione ljudi mogla ostaviti bez svetla, pijaće vode, kanalizacije, grejanja, klima-uređaja, goriva, telefonskih usluga, lekova, namirnica, i to u trajanju od više meseci, koliko bi trebalo da se obnove sistemi. Pretpostavlja se da bi mogla da izazove štetu kao 20 najsnažnijih uragana.

Najaktivnija faza

Inače, nastanak pege povezan je sa najaktivnijom fazom sunčevog jedanaestogodišnjeg ciklusa, u koji je ono ušlo prošle godine. U ovom periodu linije jakog magnetnog polja naše zvezde najviše su iskrivljene, a nivo zračenja raste za oko 0,1 odsto. Upravo to može izazvati niz problema na Zemlji, a naučnici zasad ne mogu ni da pretpostave koji će intenzitet oluje biti ni kojom brzinom će se razvijati.

Najjače sunčeve oluje zabeležene u istoriji

1859. Zabeležena je najsnažnija sunčeva erupcija, a uočio ju je britanski astronom Ričard Karington. Tada je polarna svetlost bila toliko jaka da je mogla da se vidi i iznad Rima
1972. Velika solarna oluja uzrokovala prekid telefonskih komunikacija u američkoj državi Ilinois
1989. Dogodila se mala sunčeva oluja, ali uspela je da potpuno parališe električnu mrežu u kanadskoj oblasti Kvebek
2000. Zabeležen je poslednji maksimum sunčevih aktivnosti
2003. Astronauti na Međunarodnoj svemirskoj stanici morali su da se sakriju duboku u nju kad je velika sunčeva oluja pogodila senzore satelita u orbiti
Posledice

♦ nestanak struje
♦ nema pijaće vode
♦ zapušena kanalizacija
♦ nema grejanja
♦ nema goriva
♦ prekid telefonskih usluga
♦ nestašica lekova
♦ nestašica namirnica

0 коментара:

Постави коментар