Reklame


Koordinator političkih razgovora o normalizaciji odnosa izmedju Beograda i Prištine, Bljerim Šalja izjavio je danas da su se premijeri Srbije i Kosova, Ivica Dačić i Hašim Tači, saglasili da se rasformiraju nelegalne strukture iz oblasti bezbednosti na severu Kosova i da dok se, ne izvrši zamena ovih struktura, tu prazninu popune snage Kfora i Euleksa.
Dačić i Tači dogovorili rasformiranje srpskih struktura bezbednosti
"Najviše za mesec dana može se očekivati rasformiranje srpskih struktura bezbednosti. Takođe se nadam da će nekoliko meseci, ne više od toga, biti potrebno da se proceni naša organizaciona sposobnost da se zamene ove strukture sa kosovskim strukturama bezbednosti. Istovremeno se računa na snažnu podršku Euleksa i Kfora, jer postoji principijelna volja Beograda i Prištine da međunarodni faktori imaju značajnu ulogu u tranziciji severa Kosova", izjavio je Bljerim Šalja za kosovski portal koha.net.
Premijer Dačić je, kako navodi kosovski portal, posle susreta sa Tačijem 20. februara rekao da neće dozvoliti rasformiranje struktura na severu dok ne bude siguran ko će ih zameniti.Šalja kaže da neće biti bezbednosnog vakuma na severu Kosova.
- Na severu imamo policiju Kosova. Znamo sve njene nedostatke, znamo da lojalnost Srba, pripadnika ove policije, ostavlja mnogo mogućnosti da se poželi mnogo više. Ali mi takođe mislimo da možemo da uključimo i Srba pripadnike policije iz drugih delova Kosova u prvom periodu praznine, tako da se pokrije sigurnosni vakum - kazao je Šalja.
Hašim Tači je najavio da će se na sledećem sastanku 4. marta znati nešto više oko prelaznog perioda potrebnog za nove bezbednosne mere na severu Kosova.
Istovremeno, međunarodna zajednica nastavlja da podržava kosovsku stranu da se do kraja ove godine održe izbori na severu Kosova i da ih organizuje i sprovodi OEBS, navodi portal koha.net.

0 коментара:

Постави коментар