Reklame


Da protivvazdušna odbrana Rusije nije reagovala tako kako jeste i da su ga kojim slučajem promašili ovo što sada čitate, ne bi ste čitali, niti bi auto ovoga teksta mogao da ga napiše.
Sve svetske opservatorije su pratile budno meteor prečinka oko 400 metara kako ide u pravcu zemlje.
Preciznim proračunima, moglo se predvideti da će pasti negde na području planine Ural, koja je granica Evrope i Azije. 
Panika i strah u naučnim krugovima i vladama najmoćnijih država su bili na vrhuncu.
Udar tolikog nebeskog tela imao bi posledice, mnogo strašnije od onih najstrašnijih vidjanih u holivudskim filmovima o Armagedonu.
Najpre, sam udar bi izazvao zemljotres, koji bi, ne samo da bi uništio sve u krugu od 2000 km, sravnio sa zemljom, već bi ozbiljno na mestu udara oštetio zemljinu koru, a i pomerio tektonske ploče na planeti.
Znali su da u Moskvi bi da preživi, iako je udaljena 1500 km od mesta očekivanog udara, šanse da preživi ovu katastrofu imalo tek 0,5% stanovništva.
Nastala bi serija lančanih zemljotresa širom sveta i erupcija vulkana, čak i tamo gde ih nikada nije bilo u istoriji.
Podigao bi se toliko veliki oblak prašine, tačnije čestice tla, usled udara bi otišle u atmosferu da bi sunce bilo zaklonjeno u potpunosti. Planeta bi ostala u skoro potpunom mraku.
Poznato je da bez sunčeve svetlosti ne može dugo opstati ni jedan živi organizam na planeti.
Dakle, jednostavno rečeno, to bi bio kraj. Užasniji i strašniji od bilo kojeg iz mašte holivudskih scenarista i reditelja o filmovima koje su pravili.
Ruski državni vrh je odlučio da se meteor, što se i pokazalo ispravnom odlukom, gadja nuklearnim balističkim raketama, zemlja-vazduh. I pored ovoga, nadali su se mnogo većoj šteti, na sreću, ruska protivvazdušna odbrana je bila izuzetno efikasna, tako da ga je bukvalno rasturila na parčiće. 
Ono što je palo dole na tlo, može se porediti sa prašinom, iako šteta koja je naneta ovom području nije zanemarljiva.
Još jedan meteor je pogodjen sinoć iznad kube, doduše manji, veličine autobusa. Pogodila ga je raketom američka mornarica sa jednog od ratnih brodova stacioniranih u Karibskom moru.


0 коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.