Reklame


Građani Srbije kao najpoštenijeg političara u Srbiji vide lidera naprednjaka Aleksandra Vučića, a čak 80% građana misli da Vučić pravi čovek na pravom mestu

Istraživanje o popularnosti naprednjaka
Foto: B92
BEOGRAD - Srpska napredna stranka našla se na istorijskom maksimumu sa podrškom od 41 odsto, pokazuje istraživanje javnog mnjenja, dok su DS i SPS izjednačeni, obe stranke podržava inače 13 odsto birača.
Ovi rezultati pokazuju da se politička scena Srbije za poslednjih godinu dana potpuno promenila. Istraživanje je obavljeno na uzorku od 1060 građana šta misle o političkoj sceni Srbije, za koga bi sada glasali i koje političare podržavaju.
Jedan od najvažnijih podataka je da bi sada na izbore sigurno izašla svega jedna trećina građana Srbije, kao i da je nešto manje od pola birača koji bi glasali stranački opredeljeno. To znači da stranke imaju veliki prostor u kome mogu da traže podršku i promene ove rezultate.
Istorijski rezultat ima Srpska napredna stranka - naprednjaci su trenutno na 41odsto podrške opredeljenih građana. To je više nego ikad u njihovoj istoriji. Iza naprednjaka su gotovo izjednačeni socijalisti i demokrate sa 13% i to je najveća promena.
Afera Šarić nije mnogo škodila socijalistima, kojima je rejting minimalno pao, pa su se, zahvaljujući drastičnom padu demokrata, gotovo potpuno izjednačili. DSS i dalje ima stabilnih 7% podrške.
Kada bi sada bili raspisani izbori, u parlament bi ušao i LDP sa 7% podrške dok se posle mnogo vremena iznad crte nalaze i radikali. SRS je na iznad 5% podrške, a kao jedan od razloga za takav rezultat je i prošlonedeljno obeležavanje 10 godina odlaska Vojislava Šešelja u Hag.
Ispod cenzusa i dalje su Ujedinjeni regioni Srbije Mlađana Dinkića sa 3% i Dveri sa 2%.
Naprednjaci su svoju podršku među opredeljenim biračima za godinu dana povećali za 10% - od 31 do 41%. Rasla im je podrška i u poslednjem mesecu - sa 38% u januaru na aktuelnih i dosad najviših 41%.
Naprednjaci su jedina stranka kojoj raste podrška među opredeljenim biračima.Demokrate, sa druge strane, preživljavaju možda i najteže dane u poslednjih desetak godina.
Za 12 meseci, prepolovili su podršku opredeljenih - sa 26% u februaru prošle godine na samo 13% ovoga meseca. Oštro su pali i u prethodnom mesecu - čak za 4%. Te dane za DS obeležili su izbacivanje Dušana Petrovića i Vuka Jeremića iz stranke.

Građani Srbije kao najpoštenijeg političara u Srbiji vide lidera naprednjaka Aleksandra Vučića – njega na prvo mesto 24% građana. Daleko iza je predsednik Nikolić sa 8%, a na 5% su izjednačeni Vojislav Koštunica i Ivica Dačić - uprkos aferi Šarić.A da bismo bolje pokazali šta misle građani Srbije o državnom vrhu, prvi put smo vam postavili novo pitanje - da li političari zaslužuju svoje funkcije. Evo šta vi kažete...
Građani Srbije misle da je Aleksandar Vučić pravi čovek na pravom mestu - čak 80% građana misli da Vučić zaslužuje funkciju prvog potpredsednika vlade, dok ih 17% smatra da je ne zaslužuje.
Na Andrićevom vencu zaslužuje da sedi predsednik Tomislav Nikolić - to misli 71% građana, dok 25% misli da Nikolić to mesto više ne zaslužuje.
Fotelja premijera Ivice Dačića možda se drmala prethodnih nedelja, ali 66% građana Srbije i dalje misli da on zaslužuje tu funkciju. Jedna trećina smatra da je Dačić nezasluženo premijer.Konačno, za jednog od lidera vladajuće koalicije, većina građana smatra da ne zaslužuje da bude tu gde jeste.
Za Mlađana Dinkića 37% građana smatra da je zasluženo ministar finansija i privrede dok znatno više, 59%, smatra da on to mesto ne zaslužuje.
Tako izgleda politička scena Srbije i poverenje u političare, a sutra vam donosimo i veoma zanimljive rezultate istraživanja mišljenja građana Srbije o aferi mleko.građana smatra da je zasluženo ministar finansija i privrede dok znatno više, 59%, smatra da on to mesto ne zaslužuje.
Tako izgleda politička scena Srbije i poverenje u političare, a sutra vam donosimo i veoma zanimljive rezultate istraživanja mišljenja građana Srbije o aferi mleko.

0 коментара:

Постави коментар