Reklame


Udruženje Ateisti Srbije reklamira tribinu „Rastko Nemanjić - prosvetitelj? Od mita do stvarnosti“ plakatom na kojem je prvi srpski prosvetitelj nalepljen na zastavu duginih boja

Sveti Sava, udruženje Ateisti Srbije, gej zastava
BEOGRAD - Pravo bogohuljenje!
Ateisti Srbije najavili su svoju tribinu „Rastko Nemanjić - prosvetitelj? Od mita do stvarnosti“ plakatom na kojem je Sveti Sava na gej zastavi duginih boja. Mnogi čitatelji i vernici pozvali su nas zbog ovoga, a na Fejsbuku se povela oštra rasprava, uz mnogobrojne međusobne pretnje.


- Seme vam se zatrlo! Našlo se društvo: pederi, lezbijke i ateisti. Treba da vas je sramota što takvoga prosvetitelja pljujete i pravite od njegove žrtve i ostavštine šalu! Mamu vam j... m nemoralnu - glasio je jedan od karakterističnih komentara na predstojeću tribinu. I to nije jedini, ljudi su masovno reagovali na provokaciju Ateista Srbije, pa je neko od povređenih vernika napisao:

- Kako vi smete da se nazivate Srbima uopšte?! Vi ste sejači zla i nemorala. Najgori ste oblik, provokatori, plaćenici! Ništa neće uspeti što ugrožava sveto pravoslavlje i Srpstvo - pisalo je, između ostalog, u komentarima. Neki su čak otišli daleko s pretnjama, pa su pisali da se „spremaju batine“.Pored ovih, bilo je i onih koji su podjednako srčano branili ateiste, a Svetog Savu na gej zastavi doživeli kao „slobodu umetničkog izražavanja“.
Dveri su osudile stav Ateista Srbije, smatrajući da je izvitoperen i da je još jedna u nizu provokacija.

- U konsultaciji s našim pravnim timom podnećemo krivične prijave protiv organizatora te uvređujuće tribine, kao i onih ko im je dozvolio da je održe. Svim zakonskim silama trudićemo se da zabranimo vređanje vernika, a njih je 80 odsto u Srbiji - rekli su za Kurir iz Dveri.I pored oštre pobune vernika, Ateisti Srbije ne nameravaju da otkažu svoju tribinu planiranu za 7. februar, već se i dalje pitaju da li je Sveti Sava simbol ljubavi i tolerancije ili „surovi istrebitelj verskih i političkih protivnika“.

Marko Ekmedžić, predsednik Ateista Srbije, kaže za Kurir da će i pored pretnji koje su dobili održati planiranu tribinu.
- Regularno ćemo održati tribinu jer verujemo u sistem pravne države. Zato ćemo da prosledimo policiji sve strašne pretnje koje smo dobili od neistomišljenika. Na tribini će govoriti stručnjaci i vrsni poznavaoci istorije. 

Niko ne planira bilo koga da vređa, već samo da razbije mit o Svetom Savi kao prosvetitelju, jer on, iako je izuzetna istorijska ličnost, što ne sporimo, nije bio prosvetitelj - objašnjava Ekmedžić. Na pitanje zašto je Sveti Sava oslikan na gej zastavi i da li je to uvredljivo za vernike, on odgovara da je vređanje stvar percepcije.

- Sam osećaj uvređenosti nije solidan argument. Uvreda je ono što neko percipira kao uvredu. Ova zastava može da bude i simbol radosti i lepote, naravno i LGBT, ali niko od nas ne šalje uvređujuću poruku - izričit je Ekmedžić.

Ateisti: Hoćemo da razbijemo mit o Svetom Savi kao prosvetiteljuAteisti: Hoćemo da razbijemo mit o Svetom Savi kao prosvetitelju
Dveri: Podnećemo krivičnu prijavu protiv organizatoraDveri: Podnećemo krivičnu prijavu protiv organizatora
Bez njega Srbija ne bi bila ista

Sveti Sava (Rastko Nemanjić) rođen je oko 1174. u deževačkom kraju kod planine Golije, a preminuo je pri povratku s hodočašća u Jerusalimu 1236. godine u Trnovu u Bugarskoj. Bio je najmlađi sin župana Stefana Nemanje i prvi srpski arhiepiskop.
Sveti Sava se izborio za samostalnost Raške arhiepiskopije od Vizantije 1219. godine i postavio temelje današnje Srpske pravoslavne crkve. Rastko je kao mladić pobegao na Svetu goru i zamonašio se. Kasnije je s ocem podigao manastir Hilandar, prvi i jedini srpski manastir na Svetoj gori.

0 коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.