Reklame


Predavači na tribini su bili vehabije iz Bužima Bilal Bosnić i Nusret Imamović koji su do sada više puta hapšeni i saslušavani zbog terorističkog delovanja i podstrekivanja na terorizam

vehabije, hapšenje, uhapšeni, srbija, tuzla
Foto: ilustracija
TUZLA - U prisustvu 500 radikalnih islamista u hotelu Tuzla, u centru Tuzle, održana je tribina na temu “Savršenstvo šerijata - pogubnost demokratije”, a predavači su bili vehabije iz Bužima Bilal Bosnić i Nusret Imamović koji su do sada više puta hapšeni i saslušavani zbog terorističkog delovanja i podstrekivanja na terorizam.
Uprkos negativnom reagovanju tuzlanske javnosti povodom najave ovog događaja tribina, ipak, nije zabranjena.
Uporedo sa tribinom ispred hotela Tuzla je održan protestni skup na kojem se, međutim, nije okupio veći broj građana.
Učesnici sinoćnje tribine nisu želeli da daju izjave za medije, a portparol MUP-a kantona Tuzla Izudin Šarić je za RT Republike Srpske rekao da je skup mogao biti zabranjen samo u slučaju da je postojala izričita sudska zabrana javnog istupanja uvodničara ili organizatora.
Predsednik Foruma građana Tuzle Vehid Šehić izjavio da održavanje tribine predstavlja narušavanje temeljnih vrednosti bosansko-hercegovačkog društva.
I stručnjak za terorizam Dževad Galijašević upozorio je da se radi o ekstremističkim idejama koje su u stvari protivustavno delovanje usmereno na rušenje postojećeg dejtonskog ustava na kome je bazirano bosanskohercegovačko društvo.
Skup je prošao bez incidenata, a obezbeđivali su ga pripadnici policije i drugih bezbednosnih agencija.
Inače, ministar bezbednosti BiH Fahrudin Radončić optužio je u nedelju Stranku demokratske akcije (SDA) i njenog visokog funkcionera i člana Predsedništva Bakira Izetbegovića da su doveli vehabije u BiH i da sa Islamskom zajednicom ne čine dovoljno da se suprotstave širenju tog pokreta.
Ministar, naime, smatra da Islamska zajednica i SDA moraju da politički edukuju vehabije jer je to, kaže, "prvenstveno njihova odgovornost".
Radončić je rekao i da su SDA i Izetbegović dovođenjem vehabija najvište štete naneli bošnjačkom narodu, jer oni praktikuju veru koja nije autohtona.
Vehabizam kao radikalni islamski pokret česta je tema u medijima BiH, Srbije i Crne Gore, kao i u nekoliko evropskih gradova, a najopasnijima se smatraju pripadnici tog pokreta iz Gornje Maoče, kod Brčkog.
Poslednja njihova teroristička aktivnost na ovim prostorima izvedena je u Sarajevu krajem oktobra prošle godine kada je Novopazarac Mevlid Jašarević ispalio više od sto metaka na ambasadu SAD u tom gradu i tom prilikom ranio jednog pripadnika obezbeđenja.
Vehabije slede put Muhameda bin Abdul Vehaba koji je živeo u 18 veku i delovao na području Saudijske Arabije, Irana, Iraka, Sirije i Indije.
Propovedao je radikalno pridržavanje islama.
Eksperti za teorizam tvrde da su upravo članovi ovog pokreta objavili sveti verski rat - džihad, s ciljem da protivnike silom nateraju da se pridruže vehabizmu.
Suština vehabizma se uglavnom sastoji u "iskorenjivanju svih novotarija koje su se vremenom odomaćile među muslimanima".
Vehabije se prepoznaju po tome što nose duge brade i široke pantalone do članaka.

Ne rukuju se sa ženama, niti je ženama vehabija dozvoljeno da se rukuju sa muškarcima.
Poznavaoci islama tvrde da na vehabije, koje pripadaju radikalnom islamskom pokretu, ne treba gledati kao na religijsku, već kao na kriminalnu grupu koja zloupotrebljava religiju radi ostvarivanja svojih ciljeva.

0 коментара:

Постави коментар