Reklame


Beba rođena sa znakovima narkomanske krize zbrinuta je u Institutu za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine
Beba iz Novog Sada heroinski zavisnik
Na terapiju odvikavanja od droge upućena je po rođenju. Kako kažu u ovoj Institutu ova beba nije jedina koja je rođena sa znakovima narkomanske krize,  jer je prošle godine bilo pet ovakvih beba u Novom Sadu. Bebe zapadaju u apstinencijalnu krizu jer njihove majke koriste narkotike tokom trudnoće.
"Beba u apstinencijalnoj krizi ima grčeve, veoma je razdražljiva i neprestano plače. Ima poremećaje u ishrani, otežano sisa, kratko spava i budi se nepun sat nakon ishrane, otežano diše, učestalo se znoji i ima povišenu temperaturu", kaže doktor Nataša Stašuk, pedijatar iz Kliničkog centra Vojvodine. Ako je porodilja poslednju dozu droge uzela u poslednjih sedam dana pred porođaj, kaže doktor Stašuk, onda će simptomi apstinencijalne krize biti izraženiji.
" Tada bebu odmah podvrgavamo lečenju tabletama. Bebe koje se leče od apstinencijalne krize se otpuštaju iz porodilišta 72 sata posle uzimanja poslednje doze leka – kaže doktor Stašuk. Ona objašnjava da porodilja zavisnik nije u obavezi da kaže da li je koristila opijate, ali je lekarima mnogo lakše ako za to znaju.

Psihijatar Nebojša Baračkov, koji je godinama radio u Metadonskom centru KCV sa porodiljama zavisnicima, kaže da je odrastanje deteta čija majka koristi heroin nepredvidivo i problematično.

"Zavisnik može upasti u stondirano stanje od sat, dva i u tom slučaju beba je direktno ugrožena jer neće dobiti svu potrebnu pažnju. Roditelji zavisnici poslednje pare daće za heroin, a ne bebine potrebe", ističe Baračkov.

0 коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.