Reklame


Pored Zemlje će uskoro proći asteroid veličine fudbalskog igrališta, a naučnici tvrde da nema opasnosti, ali da bi mogao da zbriše grad veličine Londona ukoliko bi kojim slučajem udario u našu planetu.
"Asteroid će se večeras u 20.26 sati približiti Zemlji na 28 hiljada kilometara, što je najbliže do sada. Primetiće se najviše iznad Južne Afrike", objašnjava za "Blic" Aleksandar Otašević iz Astronomsko društvo "Ruđer Bošković".

Asteroid "2012 DA14" prečnika oko 50 metara proleteće toliko blizu Zemlje da su orbite meteoroloških i navigacijskih satelita dalje od njegove.

Ako bi udario u Zemlju, bilo bi to snagom koja je jednaka jačini 1.000 atomskih bombi bačenih na Hirošimu.

Naučnici su saglasni da nema bojazni od katastrofalnog udara, a pojedini procenjuju da bi moglo doći do poteškoća u prenosu televizijskog signala.

Asteroid "2012 DA14" je prošle godine otkrio španski zubar, zaljubljenik u astronomiju, i od tada je njegova putanja detaljno proučavana.

Prema procenama, asteroid će projuriti pored Zemlje osam puta brže od brzine metka.

Ranije danas je meteor eksplodirao iznad Rusije, ali astronomi tvrde da se radi o koincidenciji.

Naučnici navode da se asteroid i meteor kreću u suprotnim smerovima.

Meteor je leteo od severa ka jugu, dok asteroid treba da prođe pored Zemlje iz smera juga ka severu.

Američka svemirska agencija NASA je na svojoj internet stranici saopštila da je put meteora potpuno drugačji od puta asteroida, pa su ta dva objekta "potpuno nepovezana".

Direktor planetarne nauke u NASA Džim Grin rekao je da je eksplozija meteora nekoliko sati pre prolaska asteroida "veoma retka i istorijska" situacija.

Ovde možete pratiti prolazak asteroida:


0 коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.