Reklame


Demokratski front za nacionalno objedinjenje (DFNO), sa sedištem u Tirani, traži od Sjedinjenih Američkih Država (SAD) da takozvanu Preševsku dolinu, jug centralne Srbije, oduzmu od Srbije i na taj način onemoguće Rusiju da gradi kanal Dunav - Morava - Vardar, piše skopska "Nova Makedonija".
Albanci: SAD da oduzmu jug Srbije
U pismu bivšoj američkoj državnoj sekretarki Hilari Klinton, Front sugeriše da SAD "Preševsku dolinu" oduzmu od Srbije tako što će je proglasiti svojom prekookeanskom teritorijom po principu Panamskog kanala.

List na naslovnoj strani piše da bi cilj ove eventualne američke intervencije bio uspostavljanje dominacije u celosti na Balkanskom poluostrvu. DFNO, koja u svom logu ima mapu velike Albanije, smatra naime da ideja oko izgradnje kanala “antialbanska s ciljem etničkog čišćenja AlbanacaI" i davanja mogućnosti Rusiji da kontroliše celu teritoriju.

DFNO Klintonovu podseća da je projekat izgradnje kanala star više od 100 godina kada je, kako navode, dopisnik "Njujork Tajmsa" sa Balkana obelodanio dogovor koji su američki i ruski kapitalisti potpisali u Sant Petersburgu. Time su, tvrdi se u pismu Klintonovnoj, Amerikanci stekli pravo na Preševsku dolinu, piše makeodnski dnevni list citirajući delove pisma.
“Preševska dolina treba da bude vraćena u fokus interesovanja SAD kao prekomorska američka teritorija jer je pođednako važna kao i Panamski kanal, koji je eksteritorijalan od Paname. Na toj teritoriji je potrebo američko prisustvo isto kao i u ostalim ovakvim teritorijama”, navodi se u pismo. 

U DFNO-u smatraju da bi za rešavanje problema "Preševske doline" trebalo ispoštovati princip samoopredlejenja, odnosno da bi Albanci s juga Srbije trebalo da imaju pravo na svoj stav.
"Tim ljudima treba dozvoliti da imaju poslednju reč sa kim žele da žive i staviti tačku na eksperientalne politike na Balkanu", smatraju u DFNO.

0 коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.