Reklame


Spomenik bivšim pripadnicima Oslobodilačke vojske Preševa, Medveđe i Bujanovca (OVPMB) uklonjen je jutros sa centralnog trga u Preševu, a akcija je protekla bez incidenata, Oko sto pripadnika Žandarmerije je u 6.37 časova opkolilo trg, a kamion sa prikolicom i dizalica prišli su spomen obeležju.
Pripadnici Žandarmerije uklonili su rano jutros spomenik pripadnicima OVPMB u centru Preševa ispred zgrade opštine
Posle izvesnih tehničkih komplikacija , mermerna ploča vezana je sajlama i podignuta na prikolicu. U 7.20 sati kamion se odvezapo sa trga, a pet minuta kasnije otišao je i poslednji pripadnik Žandarmerije.


 Stanovnici Preševa spavali su za to vreme, a akciju je ispratilo samo nekoliko novinara. Posle akcije Žandarmerije, u Preševu se očekuje da do podneva počene sastanak lidera svih šest političkih partija Albanaca sa juga Srbije.

 
Ishod ovog sastanka nemoguće je predvideti, budući da albanski političari, uprkos relativnoj jednoglasnosti u saopštenjima, ni do sada nisu bili jedinstveni u viđenju daljeg pravca političkog delovanja.


"Vlada Republike Srbije ocenjuje da je uklanjanje spomenika ekstremistima doprinos zajedničkom životu i država će i ubuduće odlučno sprovoditi red i zakon i osigurati stabilnost na čitavoj svojoj teritoriji", navodi se u saopštenju Vlade Srbije.
Vlada smatra OVPMB terorističkom organizacijom, koja je u tom području na jugu Srbije podigla oružanu pobunu krajem 2000. i 2001. godine.


Vlada je dala rok do 17. januara za uklananje spornog spomenika, a ministar unutrašnjih poslova i premijer Ivica Dačić tada je pozvao Albance u Preševu da sami uklone someniik, kako bi s izbegli sukobi.

Posle akcije Žandarmerije, u Preševu se očekuje da do podneva počene sastanak lidera svih šest političkih partija Albanaca sa juga Srbije
Juče je na sastanku rukovodstava dva udruženja veterana, Albanaca koji su učestvovali u pobuni 2000/01. godine na jugu Srbije, na traženje Prištine i Tirane odlučeno je da se predloži premeštanje spomenika borcima OVPBM sa trga u Preševu u dvorište džamije ili u dvorište Doma kulture.

VIDEO> Uklonjen spomenik OVPBM u Preševu :

0 коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.