Reklame


Premijer Kosova Hašim Tači rekao je da mu je predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić nekoliko puta "izokola spomenuo" razmenu teritorija.
Tači: Dačić nudio razmenu teritorija
Tači je u intervjuu za prištinski Ekspres izjavio da je razočaran ponašanjem političkih lidera, kako je rekao, Preševske doline na zaštiti spomenika OVPMB i da je uklanjanjem spomenika u Preševu Srbija demonstrirala želju za razmenom teritorija.
"Ovom akcijom Srbija demonstrira svoju želju za razmenom teritorija, Ivica Dačić je tu ideju čak i pomenuo u Briselu. Ali, mi imamo svoje planove i svoju strategiju kojom ćemo pobediti", rekao je kosovski premijer.
Prema njegovim rečima, razmena teritorija Srbije i Kosova jedan je od najprihvatljivijih scenarija za Srbiju.
"On je najprihvatljiviji za Srbiju posebno u ovoj fazi u kojoj je jasno da je scenario Srbije o podeli Kosova pravno i praktično onemogućen posle odlučne akcije Vlade Kosova od 25. jula 2011.godine na obezbeđivanju celovitosti kosovske teritorije", rekao jeTači.
Prema njegovim rečima, Dačić je u Briselu nekoliko puta "izokola"govorio o razmeni teritorija.
"Ja i Vlada Kosova smo to kategorički odbili pošto razmena teritorija ide apsolutno na štetu strateških nacionalnih interesa Kosova, takva opcija je u punoj suprotnosti sa nacionalnim interesima Albanaca gde god da žive", rekao je on.
Tači je naveo da je razočaran što politički lideri i građani Preševske doline nisu napravili ni najmanji pokušaj da odbrane spomenik OVPMB, iako ih je, kako kaže, uputio kako da postupe.
Kosovski premijer je izrazio razočaranje i skrnavljenjem pravoslavnih grobalja na Kosovu, ali je dodao da je Srbija svojim postupkom uklanjanja spomenika u Preševu bila svesna da će se dogoditi skrnavljenje grobova na Kosovu.
Prema njegovim rečima, radi se o taktičkom potezu premijera Dačića da pažnju zbog dogovora o carini skrene na drugu stranu, na spomenik OVPMB u Preševu.
"Ako se sećate, mediji u Srbiji koji su pod kontrolom vlade su najavili da će biti takvih reakcija i dela na Kosovu i pre nego što se dogodilo demoliranje nekih od grobalja koja pripadaju srpskoj zajednici na Kosovu", rekao je Tači.
Žandarmerija je u nedelju uklonila iz centra Preševa nelegalno postavljen spomenik pripadnicima OVPMB, koju Beograd smatra terorističkom organizacijom. Nakon toga, na Kosovu je oskrnavljeno nekoliko srpskih grobalja, srušen spomenik partizanima u Vitini i pucano na spomenik ubijenoj deci u Gorazdevcu.

0 коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.