Reklame


Švedski ministar za migracije i politiku azila Tobijas Bilstrom založio se za ponovno uvođenje viza građanima regiona, uključujući Srbiju, o čemu je obavestio vlade zemalja članica EU, javili su švedski mediji.
Švedska za vraćanje viza Srbiji
Bilstrom se zalaže da se građanima Srbije, Albanije, BiH, Kosova, Makedonije i Crne Gore ponovo uvedu vize prilikom putovanja u EU, i ocenjuje da je neprihvatljivo da hiljade osoba iz Srbije i susednih zemalja traže azil u švedskoj, piše list "SidSvenskan".

"Oni navode siromaštvo i nemogućnost zaposlenja kao razlog što su tu došli. To nikada nije bila osnova za odobravanje azila", kazao je švedski ministar. On je najavio da će švedska vlada uskoro pooštriti politiku prema azilantima, sa ciljem da se ona učini pravednijom i korektnijom.

Kao moguću meru, zbog sve većih finansijskih problema, on je naveo uvođenje zakona prema kojem bi neko ko traži azil morao da nađe zaposlenje pre nego što dovede svoju porodicu u švedsku. Bilstrom navodi da švedska troši velike količine novca na osobe koje su već dobile negativne odgovore na zahtev za azil, ali se i dalje nalaze u toj zemlji.

Očekuje se da će samo ove godine u švedskoj azil zatražiti skoro 54.000 ljudi, od čega 15.000 do 20.000 iz Sirije, a švedska trenutno ima problem da obezbedi stambeni prostor za sve tražioce azila, navodi list.

S tim u vezi, Bilstrom smatra da i ostale zemlje evropskog bloka moraju ozbiljnije da se pozabave problemom sve većeg priliva izbeglica iz Sirije. Budući da je u švedskoj sve više Sirijaca koji traže azil, broj azilanata iz drugih zemalja kojima će azil biti odobren moraće da bude manji, navodi švedski list.

0 коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.