Reklame


Teniser Nikola Milojević (17) momak je o kome bruji cela Srbija, pošto je trijumfima na turnirima u Meksiku i na Kostariki dospeo na čelo juniorske ATP liste. Ne možemo a da se ne zapitamo koliko je napora, pa i finansijskih sredstava potrebno uložiti da bi jedan talentovani klinac došao na sam teniski vrh u svom uzrastu.

Hoće sva četiri  juniorska grend slema u 2013: Nikola Milojević
Hoće sva četiri juniorska grend slema u 2013: Nikola Milojević | Foto: Marko Metlaš
Mnogo, barem prema tvrdnjama slavnog tensikog stručnjaka Jelene Genčić, koja u razgovoru za „Alo!“ otkriva da je za stvaranje samo jednog teniskog šampiona u zemlji Srbiji potrebno oko 100.000 evra godišnje.

- Nikolin otac i Teniski savez Srbije ga finansiraju, plaćaju mu avionske karte, ali ako niste godinu dana unapred obavešteni, vezani ugovorom i niste osigurani da će se program realizovati, onda ne možete da se takmičite.
Milojević: Godina 2013.
biće godina mojih snova!

Prvi junior sveta je trezven posle velikog uspeha koji je postigao u Severnoj Americi.
- Želja mi je da ove 2013. godine ne samo osvojim Melburn već sva četiri juniorska grend slema. Možda mi se ukaže šansa i za kvalifikacije nekog od ATP turnira. U svakom slučaju, radim na tome da ovo bude godina mojih snova, kako na juniorskom planu, tako i u prelazu u najjaču konkurenciju - poručio je Milojević.
Potrebne su vam garancije da ćete imati para za karte, za trenera i zato su deca i roditelji stalno u dilemi, pa im to stvara nesigurnost. To se prenosi i na sigurnost u igri, pa Nikola sigurno često pomisli: „Sada moram da opravdam novac, da se opravdam pred ocem“.
Jasno, dečko je prinuđen da igra i pod pritiskom - tvrdi Jelena Genčić.
„Teniska majka“ Novaka Đokovića je upoznata i sa sudbinom roditelja Nikole Milojevića.

- Morali su da pozamljuju novac, šta će ljudi, ja im se divim. Znam kako je s Noletom bilo, stvarno, nije roditeljima lako. Kad vide da im deca izmiču iz napretka koji su pokazali.
Govorili su da nisam normalna kada sam rekla da godišnje treba izdvojiti 80.000-100.000 evra da se razvije mladi teniser, odnosno da mu sve bude pokriveno finansijski - oprema, treninzi, hoteli, avionske karte... U Novakovom slučaju se čak ispostavilo i da je sve to bilo još skuplje - napominje Genčićeva.

Sjajan uspeh Nikole Milojevića, koji, prema mišljenju stručnjaka, ne garantuje automatski uspeh i na seniorskom nivou, oduševio je i prvog tenisera sveta Đokovića, koji je čestitao nasledniku na ostvarenom rezultatu.
- Iskrene čestitke našem Nikoli Milojeviću, najboljem junioru na svetu - novoj nadi srpskog tenisa - poručio je Nole.

Zvezdarac koji čita knjige!

Novi juniorski šampion sveta Nikola Milojević rođen je 19. juna 1995. u Beogradu.
Odrastao je na Zvezdari, gde stanuje s roditeljima, a prijatelji ga opisuju kao sjajnog dečka koji po pet sati dnevno provodi na treninzima, ali obožava i da u slobodno vreme čita knjige i gleda filmove. Omiljeni pisci su mu: Orhan Pamuk, Le Kare, Ladlam i Braun. Studira na FMP koledžu (druga godina), a deo je i „Global sports menadžmenta“, marketinške firme Nemca Dirka Hordorfa, stručnjaka koji vodi brigu i o Tipsareviću, Troickom i Lajoviću.
Dobio naslednika: Novak Đoković
Dobio naslednika: Novak Đoković

Nidža u društvu Federera, Samprasa, Novaka...

Neki od najvećih tenisera u istoriji ove igre bili su juniorski prvaci sveta (isto što je i Milojević sada). Od Srba, čelo ATP juniorske rang liste držali su Novak Đoković i Janko Tipsarević, dok je Boba Živojinović u svoje vreme bio u top pet.
Legende tenisa, poput Federera, Lendla, Samprasa ili Edberga, takođe su bili juniorski šampioni sveta, a pomenimo i to da su Lejton Hjuit i Gael Monfis ekspresno bili prebačeni u seniorsku konkurenciju iz juniorske zbog dominacije u omladinskoj kategoriji.

Nikola dnevno troši 88 evra!

Samo mali uvid u troškove Milojevića dobili smo informacijom da sat vremena treninga u balonu košta 22 evra.
- Pomnožite tu cifru s minimum četiri sata, koliko dnevno radi, pa ćete dobiti 88 evra. A, gde je oprema - reketi, godišnje se minimum 15 promeni, žice, patike, majice... Kada se podvuče crta, i to košta puno. A, treba platiti trenera, kondicionog, po potrebi psihologa. Cifre samo rastu - objašnjava Genčićeva.
Pomenimo i to da juniori koji osvoje turnir u svojoj konkurenciji ne dobijaju nikakve novčane nagrade.

Nikolin trener radio i s Đokovićem!

Dejan Petrović, nekadašnji trener Nikole Milojevića i čovek koji je radio i s Novakom Đokovićem kada je najbolji igrač sveta imao 17 godina, kaže da njih dvojica ne mogu da se porede, jer se Nole munjevito probijao ka seniorskoj konkurenciji.
- Kada smo krenuli s Novakom da radimo, bio je 300. igrač na svetu, a vrlo brzo je dospeo na 94. mesto ATP liste. Takođe, Đoković je već sa 16 godina krenuo u proboj u seniorskoj konkureciji, dok će kod Milojevića to uslediti malo kasnije, sa 17 godina. Nikola i ja smo sarađivali nekih godinu dana i mogu kazati da Milojević ima potencijal da bude vrhunski teniser - kaže Petrović za „Alo!“.
Sledeća stanica za Nikolu: Dejvis kup tim Srbije
Sledeća stanica za Nikolu: Dejvis kup tim Srbije | Foto: Marko Metlaš

Armenulić: Uskoro u Dejvis kup timu!

Čelnik Teniskog saveza Srbije Radmilo Armenulić zadovoljan je uspehom Nikole Milojevića.
- Očekivali smo ovakav uspeh. Nikola se ozbiljno nameće i nije isključeno da uskoro dobije poziv i u Dejvis kup reprezentaciju Srbije. Ne znam da li će igrati, ali treba da bude u timu s najboljim srpskim teniserima, svakako, da oseti atmosferu. Ipak, napominjem da ovaj uspeh ne mora značiti ništa, jer je mnogo igrača koji su se izgubili na prelazu iz juniorske u seniorsku karijeru. Zato, moj mu je savet da ide korak po korak i uspeh ga čeka - ističe Armenulić za „Alo!“.
Jelena Genčić
Jelena Genčić | Foto: Marko Metlaš

Jelena Genčić: Plašim se i za Đeru!

Laslo Đera (17), još jedan supertalentovani teniser iz Sente, osvojio je prošlog meseca Oranž boul, najprestižniji juniorski turnir na svetu, ali Genčićeva je zabrinuta i za njegovu budućnost.
Laslo Đera
Laslo Đera

- Dečko koji je osvojio takav turnir kaže da sada nema gde da trenira! I to u vreme kada treba najviše da radi, naredna dva-tri meseca posle uspeha. To je za mene strašno - rekla je Jelena.

0 коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.