Reklame


Radomir Marković, bivši šef Državne bezbednosti Srbije, osuđen na jedinstvenu kaznu od 40 godina zbog ubistva četiri člana SPO na Ibarskoj magistrali i Ivana Stambolića, biće oslobođen jer se nudi kao svedok-saradnik u ubistvima Slavka Ćuruvije, Radislave-Dade Vujasinović, Milana Pantića i Momira Gavrilovića, tvrdi Vuk Drašković na svom Tviter profilu.

Policijski general Radomir-Rade Marković
- Marković će opisati detaljno koja je sve ubistva organizovao, a zločini za koje je osuđen biće bačeni pod noge i ubica oslobođen. Genijalna strategija službi bezbednosti: Miloševićevog Gebelsa osloboditi, a kao jedine krivce označiti Miloševića i njegovu suprugu Mirjanu Marković. Milošević je mrtav, a Mirjana je ruska državljanka, nedostupna pravdi Srbije. Po tom scenariju, na slobodu može i Legija i sve druge ubice - napisao je na Tviteru lider SPO i jedini preživeli iz masakra na Ibarskoj magistrali.

On je još naveo: „U pripremi ovog poduhvata promenjen je Zakon o krivičnom postupku, a sledi još jedna izmena kako bi Marković ove godine izašao na slobodu“.


Vuk Drašković
S druge strane, Ivančica Marković, supruga bivšeg šefa DB-a, navodi za „Blic“ da ne zna da li će njen muž odati ubice i naručioce.

- Sumnjam da i moj suprug zna za to jer sam u subotu bila kod njega u zatvoru i ništa mi nije rekao. Čak smo malopre razgovarali telefonom. Rade je odbio i sličnu hašku nagodbu. Od srca bi volela da izađe, makar i kao svedok-saradnik. Ali sumnjam da bi imao da kaže nešto novo, jer bi to već rekao do sada. Rade je bio u zatvoru kada su ubijeni Gavrilović i Pantić, a kada je ubijena Dada Vujasinović u policiji je bio pomoćnik za informatiku - kaže Ivančica Marković.

U Krivičnom zakoniku, koji treba da stupi na snagu u oktobru, ukinuta je odredba da neko ko je osuđen na 40 godina zatvora može da postane svedok-saradnik.
 
Nema zvanične ponude
Ni tužilaštvu ni sudu nije stigla ponuda Radomira Markovića da razotkrije bilo koja ubistva u zamenu za status svedoka-saradnika, saznaje „Blic“. Policija i tužilaštvo, međutim, veruju da Marković može da razotkrije samo ubistvo Ćuruvije.
Od kada je Marković u zatvoru (kraj januara 2001. godine) bilo je više neformalnih ponuda da postane svedok-saradnik. Prvi put je već 2001. nezakonito izveden iz zatvora, bez dozvole suda, i odveden na večeru s tadašnjim ministrom policije Dušanom Mihailovićem i šefom DB-a Goranom Petrovićem. Ti dogovori su propali.
 
U vreme „Sablje“, 2004. godine, Marković je prema sudskim zapisnicima pristao da bude svedok-saradnik za ubistvo Ivana Stambolića i da priča o atentatu na Vuka Draškovića u Budvi. Tada je dao iskaz o ova dva zločina i označio je Slobodana Miloševića kao naručioca. Ti navodi su i postali sastavni deo pravosnažne presude.

Nerazjašnjeni zločini
- Radoslava - Dada Vujasinović, novinarka, ubijena 8. aprila 1994. u svom stanu u Beogradu
- Slavko Ćuruvija, novinar, vlasnik „Dnevnog telegrafa“ i nedeljnika „Evropljanin“
ubijen 11. aprila 1999. ispred ulaza zgrade gde je živeo u centru Beograda
- Milan Pantić, novinar, ubijen 11. juna 2001. u ulazu zgrade u kojoj je živeo u Jagodini
- Momir Gavrilović Gavra,  bivši operativac DB, ubijen 3. avgusta 2001.
na Novom Beogradu

0 коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.