Reklame


U Vukovaru su danas bivši borci poslednjeg rata održali protest sa koga su zatražili od hrvatskog Sabora da izglasa moratorijum od 20 godina na uvođenje u službenu upotrebu srpskog jezika i ćirilice, dok je u Zagrebu Hrvatska stranka prava počela da prikuplja potpise za uvođenje desetogodišnje zabrane.
Protest u Vukovaru zbog ćirilice
S druge strane, gradske vlasti i predstavnici Srba u tom gradu, ali i predstavnici hrvatske države koji su učesnici procesa mirne reintegracije u 90-im, navode da se pitanje uvođenja srpskog jezika i ćirilice kao službenog jezika i pisma u Vukovar treba rešavati dogovorom i primenom zakona, a ne raznim peticijama ili uličnom skupovima.


Po ustavnom zakonu o pravima nacionalnih manjina i zakonu o  korišćenju jezika i pisma nacionalnih manjina, manjinski jezik i pismo mogu se uvesti u sredinama u kojima neka manjina ima više od trećine učešća u ukupnom stanovništvu, a Srba je u Vukovaru 34,87 odsto, po popisu iz 2011. "Dvojezičnost se u Vukovar može uvoditi nešto sporije, ali neki moratorijum ne dolazi u obzir", izjavila je za Hrvatski radio Vesna Škare Ožbolt koja je bila šefica odbora za poverenje koji je delovao od 1995. do 1998.

"Danas govoriti o pravima nacionalnih manjina deluje neozbiljno, a neozbiljno je ponovo provocirari i stvarati osećaj povratka u neka prošla vremena", rekla je ona. "Najveći problem je ako u Vukovaru počnu odlučivati oni koji misle da se pitanje dvojezičnosti rešava na stadionima ili na ulici, a ne u Saboru ili za okruglim stolom", rekao je Ivica Vrkić koji je 90-ih bio šef kancelarije privremene uprave u Vukovaru.

Predsednik zajedničkog veća opština i poslanik Samostalne demokratske srpske stranke Dragan Crnogorac ponovio je svoju raniju izjavu za Tanjug da je dvojezičnost već prisutna u Vukovaru u vidu natpisa na školama i drugim ustanovama u koje dolaze Srbi.

"Tu dvojezičnost 2009. uveli su SDŠ i hrvatske stranke od kojih neke to sad osporavaju", rekao je Crnogorac. Ministar uprave Arsen Bauk smatra da se tu "ne radi o dvojezičnosti nego o dvoličnosti nekih stranaka". Popis birača pokazao je da ima 12.000 Srba, dok ih je u popisu stanovništva  9.000, što j iznad 33 odsto, rekao je Bauk. On i gradonačelnik Vukovara Željko Sabo smatraju da se statutom grada može predvideti da se na nekim objektima, kao na Ovčari ili nekim od memorijalnih centara iz 1991. ne stavljaju ćirilični natpisi. "Ali tu treba postojati volja za dogovor i razgovor, a sam zakon menja se u saboru, a ne na ulici", rekao je Bauk.

Danas je u Vukovaru održan protestni skup pod nazivom "Vukovar nikada neće biti Bykoвap" u organizaciji Udruženja ratnika hrvatskog odbrambenog rata. Od vlade je zatraženo da donese odluku o odgađanju primene dvojezičnosti u Vukovaru, a od Hrvatskog sabora izglasavanje moratorijuma od 20 godina na primenu dvojezičnosti u tom gradu.

 "Uvođenje ćiriličnog pisma u službenu upotrebu u Vukovaru značilo bi izdaju i poniženje svih vukovarskih Hrvata i žrtava rata", rekao je predsednik udruženja Petar Janjić Tromblon. "Ćirilica je u Vukovaru 1991. godine počinila ekocid, kulturocid i genocid, a da za te zločine još  nije odgovarala", rekao je Janjić.

Zatražio je od nadležnih institucija da utvrde tačan broj Srba u Vukovaru jer ih je po njemu manje od zvanično iskazanih 34,87 odsto.  Ako se vlada i sabor ogluše na današnje zahteve, učesnici skupa najavili su osnivanje Nacionalnog odbrambenog pokreta s ciljem rušenja aktuelne vlasti svim dostupnim demokratskim sredstvima.
S druge strane, Hrvatska stranka prava Ante Starčević započela je na zagrebačkom trgu bana Jelačića akciju "Zagreb za Vukovar" u kojoj se prikupljaju potpisi za peticiju za desetogodišnji moratorijum na uvođenje službenog srpskog jezika i ćirilice u Vukovaru. Tom akcijom HSP AS daje podršku svojim kolegama u Vukovaru koji su pre mesec dana počeli prikupljati potpise podrške za peticiju.

0 коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.