Reklame


Albanci iz Preševske doline ogorčeni akcijom Žandarmerije MUP-a Srbije kojom je uklonjen spomenik pripadnicima takozvane OVPBM iz njihovog grada, odlučili su da preduzmu konkretnije korake kako bi ostvarili individualna i kolektivna prava Albanaca sa te teritorije. To je potvrdio i bivši komandant OVPBM izjavom kojom tvrdi da će delegati Albanije u skupštini ove tri opštine tražiti da se status Preševske doline promeni.
Preševska dolina će biti deo Kosova i Albanije
-Mogu da se zahvalim državi Srbiji što je napisala ovaj istorijski dan za Preševsku dolinu. Od danas će Preševska dolina da bude sastavni deo Kosova i Albanije- izjavio je Orhan Redžepi, bivši komandant OVPBM.

Bivši komandant Oslobodilačke vojske Preševa, Bujanovca i Medveđe (OVPBM) - Orhan RedžepiBivši komandant Oslobodilačke vojske Preševa, Bujanovca i Medveđe (OVPBM) - Orhan Redžepi
Predsednik opštine Preševo, Ragmi Mustafa, izjavio je da nije novina da Albanci Preševa, Bujanovca i Medveđe žele pripajanje Kosovu.
U izjavi za jagodinsku televiziju "Palma plus" on je podsetio na glasanje 1992. godine o političkoj, teritorijalnoj i kulturnoj autonomiji Preševske doline i Platformu iz 2006. godine i rekao da Albanci Preševske doline "stoje i dalje iza ovih dokumenata".
Prema njegovim rečima, u poslednjem pasusu političke platforme kaže se da "ako dođe do cepanja bilo kog dela teritorije Kosova, onda će se Alabanci Preševske doline angažovati da budu deo teritorije Kosova".

Sa Kosovom se graničimo, imamo istu kulturu, govorimo isti jezik, napomenuo je Mustafa u izjavi emitovanoj kasno sinoć.
 - "Kada se ovde postavi neki simbol entiteta Alabanaca onda iz Beograda podižu tenzije, upućuju pretnje, ultimatume prema svojim grđanima Alabancima, ako upošte računaju Albance kao svoje građane", dodao je Mustafa. 

Albanci iz Preševa organizovaće sutra, tačno u podne, protest u ovom gradu zbog uklanjanja spomenika poginulim pripadnicima OVPMB, ispred zgrade opštine. Predsednik Skupštine opštine Skender Destani rekao je da je Vlada Srbije uklanjanje spomenika iz centra Preševa pokazala da "ne želi Albance u Preševskoj dolini". On je dodao da će Albanci na jugu Srbije uz pomoć međunarodne zajednice tražiti da imaju ista prava kao i Srbi na severu Kosova.

Ljajić: Jug Srbije mora i biće deo Srbije

Ministar unutrašnje i spoljne trgovine Rasim Ljajić kao odgovor na nezadovoljstvo Albanaca sa juga Srbije poručuje da treba da gledaju u Beograd, a ne u Prištinu i Tiranu i dodao da teritorija na jugu Srbije, pretežno naseljena Albancima, neće, niti može biti deo Kosova, jer albanski predstavnici sa juga Srbije nemaju podršku međunarodne zajednice za takav zahtev.

"Jedino dobro političko rešenje za jug Srbije jeste da se shvati da to mora i biće deo Srbije, da nema nikakvih ideja koje mogu biti ostvarene, a da to podrazumeva promenu granica", rekao je Ljajić
Srpska napredna stranka pozdravila je uklanjanje spomenika u Preševu, a potpredsednik Glavnog odbora te stranke Goran Knežević je poručio da će država učiniti sve da situacija u tom gradu ostane mirna. 

Potpredsednik Demokratske stranke Srbije Slobodan Samardžić, ocenio je da je današnje uklanjanje spomenika iz centra Preševa, zapravo, rezultat kompromisa i da će se on uskoro naći na nekom drugom javnom mestu. 

-Uklanjanjem spomenika bivšim pripadnicima OVPMB u Preševu država je pokazala visok nivo ozbiljnosti i odlučan stav koji ima preventivno dejstvo u odnosu na svaku buduću eventualnu pomisao da se provokacijom ugrozi poštovanje Ustava i zakona, -izjavio je danas predsednik Izvršnog odbora SPS Branko Ružić. 

Predsednik Jedinstvene Srbije (JS) i šef poslaničke grupe te stranke u srpskom parlamentu Dragan Marković - Palma izjavio je danas da je uklanjanje spomenika pripadnicima takozvane OVPBM pokazalo da niko nije iznad države i da se zakoni moraju poštovati, bez obzira na nacionalnost i versku pripadnost.

Britanska ambasada u Beogradu izrazila je danas žaljenje što je Vlada Srbije odlučila da "jednostrano i bez daljih konsultacija sa lokalnom zajednicom" ukloni spomenik u Preševu i pozvala na uzdržanost svih strana, dok je Američka ambasada u Beogradu saopštila da ohrabruje sve strane da nastave saradnju sa OEBS-om u cilju pronalaska trajnog rešenja za pitanje spomenika u Preševu.

0 коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.